"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Φτιάξε κόμμα. Μπορείς...»


Ούτε ο πρώτος είναι ούτε ο τελευταίος. Τόσους δημοσιογράφους έχει η Βουλή. Σε λίγο θα ξεπεράσουν τους δικηγόρους. 

Τώρα, αν κάποιοι από αυτούς ουδέν έγραψαν στην καριέρα τους και οι μόνες τους δάφνες ήταν οι τηλεοπτικές τους εμφανίσεις, κανένα πρόβλημα: Και ηθοποιοί γίνονται βουλευτές δίχως ποτέ να πείσουν το κοινό του θεάτρου, απαιτητικότερο φαίνεται από το εκλογικό, ότι αξίζουν τα λεφτά τους.  

Δεν διεκδικεί λοιπόν πρωτιά ο γυάλινος και ερτζιανός καθοδηγητής κ. Γιώργος Τράγκας με την απόφασή του να φτιάξει κόμμα. Για να μετρήσει ίσως και στην κάλπη τη δημοτικότητά του. Δεν δικαιούται επίσης πρωτιά επειδή το κόμμα είναι δικό του, δεν μπορεί κανείς να του το πάρει. Κι άλλοι, και σπουδαίοι πολιτικοί μεταξύ τους, έφτιαξαν προσωπικό κόμμα, βρήκαν και μερικά θύματα της γοητείας τους για να τα ορίσουν σαν «επιτελείο» κι ύστερα μπήκαν σε παζάρια επιστροφής στο μητρικό κόμμα, από το οποίο θορυβωδώς αποχώρησαν ή βροντωδώς διαγράφτηκαν.

Να διεκδικεί μήπως πρωτιά ευρηματικής ονοματοδοσίας ο κεραυνογράφος μας, που πρέπει πάντως να του αναγνωρίσουμε ότι ανήκει σε όσους μετέτρεψαν το τηλεοπτικό πλατό σε θεατρική σκηνή, με τις μούτες, το δραματικό ανεβοκατέβασμα του τόνου της φωνής, τις παραστάσεις του εν γένει; 

Μάλλον όχι. Το δικό του ΕΑΜ είναι το τρίτο (αν δεν μου ξεφεύγει κανένα) που αντιγράφει το αρκτικόλεξο του ΕΑΜ της Αντίστασης. Ηδη από το 1985 υπάρχει το ΕΑΜ με τη σημασία του Εργατικού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου και από το 2007 το ΕΑΜ Β΄, ιδρυθέν από Ελληνα πολίτη.  

Πώς θα ξεχωρίζει το τράγκειο; Απλό: Θα αναγράφεται ως ΕΑΜ (Τράγκας) ή ΕΑΜ (T.V.). 

Τι; Θα ξεχωρίζει από το «ΕΛΛΑΔΑ» που πρόσθεσε στην αρχή ο τηλέαρχός μας, ιδρύοντας το «ΕΛΛΑΔΑ ΕΑΜ»; 

Μα και η ΕΛΛΑΔΑ είναι καπαρωμένη, αφού έχουμε την Ε.ΛΑ.Δ.Α. του Μίκη Θεοδωράκη, την Ενιαία Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση.

Τελευταίο ενδεχόμενο πρωτιάς η ίδρυση του ΕΑΜ (Τρ.) διά του Ιντερνετ και συγκεκριμένα διά του Φέισμπουκ. Εκεί, ομολογώ, τα στοιχεία μου είναι λίγα. Από τη στιγμή βέβαια που πολλά κινήματα (αλλά και «κινήματα») τα γεννοβόλησε και τα ανέθρεψε το Διαδίκτυο, γιατί όχι και κόμματα; Μήπως τώρα θα πρωτομπερδέψουμε την επικοινωνία με την κοινωνία;

Δεν υπάρχουν σχόλια: