"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Τα νοσοκομεία ξέμειναν από φάρμακα

Της ΕΛΕΝΑΣ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ
Απελπισία, απόγνωση, αγωνία... Οι χρονίως πάσχοντες βιώνουν την οικονομική ύφεση πολύ πιο έντονα τον τελευταίο καιρό και με περισσότερο στρες από τους υπόλοιπους Ελληνες. Στην εργασιακή ανασφάλεια προστίθεται και το καθημερινό πια άγχος τους για την εξασφάλιση των φαρμάκων τους. Των ακριβών σκευασμάτων που τους κρατούν στη ζωή.
Τον τελευταίο μήνα γυρνούν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από φαρμακείο σε φαρμακείο. Και με την αγωνία να βρουν τα φάρμακά τους δεν ζουν μόνο οι ασφαλισμένοι του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), εξαιτίας της απόφασης των φαρμακοποιών να τους κόψουν την πίστωση, αλλά το σύνολο των χρονίως πασχόντων. Λαμβάνουν φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία διατίθενται από τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Μεγάλες ελλείψεις παρατηρούνται ειδικά σε πολλά ογκολογικά φάρμακα και σε αυτά που χορηγούνται για την αντιμετώπιση νευρολογικών ή σπανίων παθήσεων.

«Δεν το έχουμε...»
Η περίπτωση της 33χρονης Κωνσταντίας Κριαρά είναι χαρακτηριστική. Πάσχει από συγγενή μεσοκοιλιακή επικοινωνία (καρδιολογικό πρόβλημα) με πνευμονική υπέρταση. Λαμβάνει καθημερινά έξι δισκία συγκεκριμένου σκευάσματος, το οποίο διατίθεται μόνο από φαρμακείο νοσοκομείου. Το ένα από τα φάρμακα που παίρνει κοστίζει 1.000 ευρώ τον μήνα (λαμβάνει δύο κουτιά), ενώ το συνολικό κόστος της θεραπείας που ακολουθεί υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ τον μήνα. Το τελευταίο διάστημα έμεινε επί μία εβδομάδα χωρίς θεραπεία.
«Στο ένα νοσοκομείο μού έλεγαν "δεν το έχουμε", στο άλλο το ίδιο. Στο φαρμακείο του Λαϊκού με παρέπεμψαν στο νοσοκομείο όπου είναι ο θεράπων ιατρός μου, στο "Γ. Γεννηματάς" μού έλεγαν ότι πρέπει να πάω στο νοσοκομείο που είναι κοντά στο σπίτι μου. Με είχαν κάνει "μπαλάκι" και τι διαπίστωσα; Οτι κανείς απ' όλους αυτούς δεν ενδιαφερόταν για μένα, για την υγεία μου. Από το φαρμακείο ενός νοσοκομείου μού έγραψαν την τελευταία φορά "Στερείται" και έψαχνα να βρω το φάρμακό μου, το οποίο δεν έχει υποκατάστατο, μέσω ιδιωτικού φαρμακείου. Ουσιαστικά έψαχνα ιδιωτικό φαρμακείο να εκτελέσει τη συνταγή του γιατρού». Πληρώνοντας, φυσικά, από την τσέπη της...

Η αγωνία φαίνεται να μην έχει τέλος. «Το σίγουρο είναι ότι από εδώ και πέρα θα ζω με αυτό το άγχος και είναι άδικο, διότι όλοι εμείς οι χρονίως πάσχοντες έχουμε νοσηλευθεί άπειρες φορές στα νοσοκομεία ώσπου να βρούμε τη θεραπεία που θα σώσει τη ζωή μας. Και τώρα; Δεν θα τη βρίσκουμε πια;» αναρωτιέται η κυρία Κριαρά, προσθέτοντας ότι, σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, την περίμεναν και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις. «Τη Δευτέρα πριν από την Πρωτομαγιά είχα πάει στο φαρμακείο του "Γ. Γεννηματάς" και με έδιωξαν. Επέμεναν ότι δεν μπορούν να με εξυπηρετήσουν διότι, όπως μου είπαν, κάθε Δευτέρα το φαρμακείο είναι κλειστό. Αρνήθηκαν ακόμη και να το σημειώσουν για να το παραγγείλουν αν δεν το είχαν και μου είπαν να ξαναπάω από Τετάρτη, από τις 9 ως τις 11 το πρωί, που είναι ανοιχτά»!
Ανάλογη αντιμετώπιση από τους υπαλλήλους του παραπάνω φαρμακείου έχουν και άλλοι χρονίως πάσχοντες, όπως αυτοί που ακολουθούν θεραπεία για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδος.

Εκκλήσεις ασθενών
Από τις 23 Μαΐου, οπότε άρχισε να λειτουργεί Γραφείο Υποστήριξης Πολιτών στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, οι αρμόδιοι του συλλόγου δέχονται καθημερινά εκατοντάδες τηλεφωνήματα από ασθενείς (ή τους συγγενείς τους) οι οποίοι πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονος, του μαστού, λεμφώματα και άλλες σοβαρές ασθένειες.
Την τελευταία εβδομάδα ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Κ. Λουράντος απέστειλε έγγραφο στις φαρμακευτικές εταιρείες ζητώντας πληροφορίες για φάρμακα που λείπουν από τα νοσοκομεία. «Μας απάντησαν ότι πολλά δεν παραγγέλνουν φάρμακα είτε γιατί δεν έχουν να πληρώσουν είτε γιατί δεν θέλουν να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό τους» αναφέρει ο κ. Λουράντος. Επικοινώνησε και με φαρμακοποιούς νοσοκομείων, οι οποίοι τον ενημέρωσαν ότι εκπρόσωποι μεγάλης εταιρείας αρνούνται να παραδώσουν φάρμακα σε νοσηλευτικά ιδρύματα που δεν μπορούν να πληρώσουν. «Η εταιρεία αυτή αρνήθηκε προσφάτως να δώσει φάρμακα σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας διότι το ταμείο του έχει στερέψει. Μου είπαν ότι η παραγγελία που παραδόθηκε στις 18 Μαΐου ήταν και η τελευταία» σημειώνει ο κ. Λουράντος.
Οσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και επιθυμούν να επικοινωνήσουν με τους αρμοδίους του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής μπορούν να καλέσουν στα τηλέφωνα 210 5220.954, 210 5220.955, 210 5223.914 και 210 5228.051. 
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: