"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


UNISEF: Δραματικό SOS για την παιδική φτωχεια

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΡΟΒΑ

Δραματικά στοιχεία για την παιδική φτώχεια  φέρνει στο φως παγκόσμια έκθεση της UNICEF.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, ενώ εντείνονται οι συζητήσεις για νέα μέτρα λιτότητας και επιπλέον περικοπές κοινωνικών δαπανών, τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων υποφέρουν: ένα στα έξι παιδιά ζει σε συνθήκες στέρησης στην Ελλάδα, ενώ η χώρα μας κατατάσσεται στην 30ή θέση μεταξύ 35 κρατών με ανεπτυγμένες οικονομίες ως προς τη σχετική φτώχεια.

Με χειρότερα ποσοστά ακολουθούν η Ισπανία, η Βουλγαρία, η Λετονία, οι ΗΠΑ και η Ρουμανία.

Συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση 13 εκατ. παιδιά στερούνται βασικών αγαθών για την ανάπτυξή τους, ενώ άκρως ανησυχητικό, σύμφωνα με τη UNICEF, είναι το γεγονός ότι 30 εκατ. παιδιά ζουν σε συνθήκες φτώχειας σε πλούσιες χώρες.

Η έκθεση εξέτασε την παιδική φτώχεια με βάση τον Δείκτη Παιδικής Αποστέρησης, με ένα παιδί να χαρακτηρίζεται «αποστερημένο» όταν του λείπουν δύο ή περισσότερα αγαθά από έναν κατάλογο 14 βασικών πραγμάτων όπως τρία γεύματα την ημέρα, δύο ζευγάρια παπούτσια στο νούμερό του, ένα ήσυχο μέρος για τη σχολική του εργασία και εκπαιδευτικά βιβλία ή σύνδεση Internet στο σπίτι.

Οι σκανδιναβικές χώρες εμφάνισαν τα χαμηλότερα ποσοστά αποστέρησης (κάτω του 3%), ενώ η Ελλάδα συγκεντρώνει ποσοστό 17,2%.

Το ποσοστό στη χώρα μας αγγίζει το 50,.8% για οικογένειες στις οποίες οι γονείς έχουν μόρφωση δημοτικού, γυμνασίου ή δεν έχουν καμία μόρφωση και στο 42,2% για παιδιά μεταναστών.
 
Ο δεύτερος δείκτης, βάσει του οποίου συνετάχθη η έκθεση, ήταν ο αριθμός των παιδιών που ζουν κάτω από το εθνικό όριο φτώχειας.

Η Ελλάδα συγκεντρώνει ποσοστό 15,9%, όταν οι τρεις πρώτες χώρες (Ισλανδία, Φινλανδία, Κύπρος) έχουν ποσοστά από 4,7 έως 6,1%.

Οι τελευταίες στην κατάταξη χώρες -Λετονία, ΗΠΑ, Ρουμανία- συγκεντρώνουν ποσοστά 18,8%, 23,1% και 25,5% αντίστοιχα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση (1,1% του ΑΕΠ) μεταξύ 35 κρατών ως προς τις δημόσιες δαπάνες για την οικογένεια -επιδόματα, φοροαπαλλαγές, υπηρεσίες- μετά τη Μάλτα (1%).

Πρώτη σε αυτήν την κατηγορία κατατάσσεται η Γαλλία. Αποκαλυπτικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι ενώ σε όλες τις χώρες τα ποσοστά παιδικής φτώχειας μειώνονται μετά τον υπολογισμό των επιπτώσεων φόρων και παροχών στο διαθέσιμο εισόδημα, στην Ελλάδα αυξάνονται από 13 στο 16%...

Σε βάθος χρόνου αναμένεται να φανούν σε όλη τους την έκταση οι συνέπειες της περιστολής κοινωνικών δαπανών λόγω οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τη Unicef.

«Τα στοιχεία υποστηρίζουν ότι πάρα πολλά παιδιά εξακολουθούν να ζουν χωρίς βασικά πράγματα σε χώρες που έχουν τα μέσα να τα παρέχουν», δήλωσε ο Gordon Alexander, διευθυντής του Γραφείου Ερευνών της Unicef. «Η έκθεση δείχνει επίσης ότι ορισμένες χώρες είχαν καλές επιδόσεις - όταν κοιτάμε κυρίως τα δεδομένα προ κρίσης- λόγω των συστημάτων κοινωνικής προστασίας που ήταν θεσμοθετημένα.

Ο κίνδυνος είναι ότι στην τρέχουσα κρίση δεν θα δούμε τις συνέπειες κακών αποφάσεων παρά πολύ αργότερα», είπε και προσέθεσε: «Ορισμένες κυβερνήσεις τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα στην αντιμετώπιση της παιδικής αποστέρησης από άλλες. Αυτές με τις καλύτερες επιδόσεις δείχνουν ότι είναι δυνατή η αντιμετώπιση της φτώχειας στις παρούσες οικονομικές συνθήκες. Από την άλλη πλευρά, η αποτυχία να προστατευθούν τα παιδιά από τη σημερινή οικονομική κρίση είναι από τα λάθη που μια κοινωνία μπορεί να πληρώσει ακριβά».

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: