"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ: Η Χαμάς βάζει στα σχολεία τη "γλώσσα του εχθρού"

Της JODI RUDOREN / THE NEW YORK TIMES

Τα μαθήματα επιλογής στα σχολεία που ελέγχονται από τη Χαμάς δεν είναι πολλά. Οι μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν είτε ένα μάθημα σχετικό με την υγεία είτε περιβαλλοντολογία ή γαλλικά. Από το φθινόπωρο όμως, σε κάποια σχολεία οι μαθητές θα μπορούν να εγγραφούν και σε ένα καινούργιο μάθημα που ονομάζεται Γνώρισε τον Εχθρό σου. 
Πρόκειται για το μάθημα της εβραϊκής γλώσσας. Τον προηγούμενο μήνα και ύστερα από έντονες διαβουλεύσεις, αξιωματούχοι της Χαμάς αποφάσισαν να προσθέσουν το συγκεκριμένο μάθημα ως μάθημα επιλογής στο πρόγραμμα σπουδών των σχολείων που ελέγχουν αντί για τα αγγλικά ή τα τουρκικά.
«Διά μέσου της εκμάθησης της εβραϊκής γλώσσας μπορούμε να κατανοήσουμε τη δομή της ισραηλινής κοινωνίας, τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται», δήλωσε ο Μαχμούντ Ματάρ, γενικός διευθυντής του ελεγχόμενου από τη Χαμάς υπουργείου Παιδείας. «Η αραβική γλώσσα είναι πολύ σημαντική για τους Ισραηλινούς, και την χρησιμοποιούν για να επιτύχουν όλα όσα επιδιώκουν. Το Ισραήλ για μας είναι εχθρός. Μαθαίνουμε στους μαθητές μας τη γλώσσα του εχθρού», συμπλήρωσε. Σήμερα, επτά χρόνια μετά την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα και πέντε χρόνια αφότου η Χαμάς πήρε την εξουσία από την Παλαιστινιακή Αρχή, οι παλαιστίνιοι μαθητές θα αρχίσουν να διδάσκονται εβραϊκά.

Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν προβλέπει την εκμάθηση της εβραϊκής γλώσσας στα σχολεία της και ούτε σκοπεύει να την εντάξει στο πρόγραμμα σπουδών. Στο Ισραήλ τα αραβικά ήταν ανέκαθεν βασικό μάθημα. Είναι υποχρεωτικό στο Δημοτικό με τους εγγεγραμμένους μαθητές να ανέρχονται στις 350.000, ενώ πρόσφατα εισήχθη ως προαιρετικό στις δύο τελευταίες τάξεις, προσελκύοντας περισσότερους από 15.000 μαθητές. Μεταξύ των μαθητών του γυμνασίου, 10.000 διδάσκονται την εβραϊκή γλώσσα, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας του Ισραήλ. Στη Γάζα, αρκετοί είναι οι ενήλικοι που μιλούν εβραϊκά τα οποία έμαθαν είτε δεκαετίες πριν στις δουλειές τους ή πιο πρόσφατα όντας έγκλειστοι στις εβραϊκές φυλακές αλλά δεν μπορούν ούτε να γράψουν ούτε να διαβάσουν στα εβραϊκά. Και ενώ κάποιοι αντιλαμβάνονται την εκμάθηση των εβραϊκών ως μέρος της εκπαίδευσης μελλοντικών κατασκόπων, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν στόχους πιο πρακτικούς όπως η συμπλήρωση εγγράφων ιατρικής φύσης για εξετάσεις που πραγματοποιούνται στο Ισραήλ και η δυνατότητα να παρακολουθούν δελτία ειδήσεων - και λοιπά τηλεοπτικά προγράμματα - που προβάλλονται δορυφορικά.
«Τα εβραϊκά για τους Αραβες δεν είναι δύσκολα» δήλωσε ο Σούμπχι Μπαχλούλ, υπεύθυνος του προγράμματος εκμάθησης ξένων γλωσσών στο υπουργείο Παιδείας της Γάζας. «Η γραμματική των εβραϊκών είναι πάρα πολύ εύκολη. Η γραμματική των αραβικών είναι πάρα πολύ δύσκολη. Την εβραϊκή και την αγγλική γραμματική τις κατέχω, την αραβική όχι». Ο Σούμπχι Μπαχλούλ έχει ήδη ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην εβραϊκή γλώσσα από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και ελπίζει πως σύντομα θα καταφέρει να πάρει και το διδακτορικό του. «Ινσαλαχ» δήλωσε ο ίδιος ή αλλιώς, πρώτα ο Θεός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: