"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ: Δωρεά οργάνων μέσω facebook

Από την ΜΑΡΩ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ
 
Χιλιάδες αμερικανοί χρήστες του facebook ανταποκρίθηκαν στη νέα πρόκλησή του και δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι θέλουν να γίνουν δωρητές οργάνων. Χάρη στη νέα υπηρεσία του δημοφιλέστερου κοινωνικού δικτύου - με περισσότερους από 900 εκατομμύρια χρήστες - η διαδικασία έγινε πιο απλή από ποτέ: το μόνο που έχουν να κάνουν οι δωρητές είναι να συμπληρώσουν μία αίτηση εγγραφής ή να αναγράψουν την επιθυμία στο προφίλ.
 
Η πρωτοβουλία ανήκει στον ιδρυτή του facebook. Επηρεασμένος από τις συγκλονιστικές αφηγήσεις της γιατρού συντρόφου του, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ανακοίνωσε τη νέα επιλογή στους χρήστες την Τρίτη το πρωί. Εως το τέλος της ημέρας 6.000 άνθρωποι από 22 Πολιτείες των ΗΠΑ είχαν υπογράψει. Υπό άλλες συνθήκες, σε όλες αυτές τις Πολιτείες μαζί δεν θα είχαν συγκεντρωθεί περισσότερες από 400 αιτήσεις, υποστηρίζουν εκπρόσωποι του οργανισμού μεταμοσχεύσεων Donate Life America, που συνεργάζεται με το facebook. «Η ανταπόκριση του κόσμου υποβαθμίζει κάθε ανάλογη πρωτοβουλία του παρελθόντος», τονίζει ο Ντέιβιντ Φλέμινγκ, διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού.
 
Ως πρώτο βήμα, η επιλογή είναι διαθέσιμη για τους χρήστες στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οπως συμβαίνει και με άλλες προσωπικές πληροφορίες των χρηστών του facebook, το στάτους των δωρητών μπορεί να είναι ιδιωτικό, δημόσιο ή να μοιράζεται μόνο με φίλους. Για τους ανηλίκους που θέλουν να γίνουν δωρητές, απαραίτητη είναι η συγκατάθεση των γονιών τους, ενώ τα όργανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο υπό ορισμένες συνθήκες, αν λ.χ. ο υποψήφιος δωρητής είναι εγκεφαλικά νεκρός και διατηρείται στη ζωή με μηχανική υποστήριξη.
 
Αυτή τη στιγμή στην Αμερική, όπου καταγράφηκε η πιο θερμή υποδοχή, περισσότεροι από 114.000 ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μόσχευμα νεφρού, ήπατος, καρδιάς και άλλων οργάνων, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Περισσότεροι από 6.600 πέθαναν περιμένοντας. Στην Ελλάδα από τις αρχές του έτους έχουν πραγματοποιηθεί 62 μεταμοσχεύσεις από 24 δότες.
 
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: