"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Σε τι διαφέρει η Ελλάδα από τη... Φινλανδία . Για την χρεοκοπημένη μπανανία "ανάπτυξη" σημαίνει "ριξτε χρημα στην αγορά" -- Για την Φιινλανδία σημαίνει "βελτιώστε (την ήδη υψηλού επιπέδου) Παιδεία" !!!

Γιατί το χρεοκοπημένο μπουρδέλο ΔΕΝ θα αποκτήσει ΠΟΤΕ ΤΩΝ ΠΟΤΩΝ μια δική του "ΝΟΚΙΑ"
 

Μετά τη NOKIA, τι;

Αυτό είναι το ερώτημα που προβληματίζει τη Φινλανδία και ολόκληρο το οικονομικό της σύστημα, καθώς όλοι έχουν αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια νέα NOKIA.

Σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη περνάει τη μεγαλύτερη οικονομική της κρίση, η Φινλανδία έχει εντοπίσει τα προβλήματά της και εργάζεται για την επίλυσή τους. Αν και δεν συνδέονται με το ύψος του χρέους της (έχει σταθεροποιηθεί στα επίπεδα το 50% του ΑΕΠ της), η κυβέρνηση της Φινλανδίας έλαβε τον Μάρτιο μέτρα λιτότητας για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της έως το 2020. Μια κυβέρνηση που για να σχηματιστεί χρειάστηκαν οκτώ εβδομάδες και στην οποία τελικά συμμετέχουν έξι κόμματα.(...)

(...) Στην Ελλάδα επικρατεί η άποψη ότι η ανάπτυξη θα επανέλθει ρίχνοντας χρήμα στην αγορά. Στη Φινλανδία, επιχειρήσεις και οικονομολόγοι ζητούν από την κυβέρνηση την αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος, ώστε σε πέντε χρόνια από τώρα να βγουν στην αγορά εργασίας καλά καταρτισμένοι επιστήμονες και στελέχη που θα φέρουν καινοτόμους ιδέες. Και μιλάμε για μία χώρα που το εκπαιδευτικό της σύστημα είναι ήδη προσανατολισμένο στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Οπως εξηγεί ο γενικός διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου της φινλανδικής οικονομίας (Εtla), Βέσα Βραϊρεϊγιάλα, για να λειτουργήσει σωστά η οικονομία, πρέπει να υπάρχουν τέσσερις προϋποθέσεις:

1. Ενα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον με υγιή δημόσια οικονομικά.

2. Αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος για την προετοιμασία υψηλού επιπέδου εργατικού δυναμικού. Κάτι στο οποίο συμφωνεί απόλυτα και ο διευθυντής οικονομικής πολιτικής του Συνδέσμου των φιλανδικών βιομηχανιών, Τζόσι Μάστονεν.

3. Επένδυση στην έρευνα και ανάπτυξη (R&D). Οι Φινλανδοί έχουν καταλάβει ότι το βασικό πλεονέκτημα που μπορούν να έχουν έναντι των άλλων χωρών παγκοσμίως, είναι να δημιουργούν καινοτόμα προϊόντα που θα ηγούνται στην αγορά. Αλλωστε, πρόκειται για μία μικρή χώρα (περίπου 5 εκατομμυρίων κατοίκων) και γνωρίζει ότι δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις άλλες χώρες σε όρους κόστους εργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κατώτατος μισθός είναι περίπου 1.500 ευρώ τον μήνα, ενώ η βασική σύνταξη 500–600 ευρώ τον μήνα.

4. Σταθερό φορολογικό σύστημα και μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων, που αυτή τη στιγμή είναι στο 23,5%.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή η φινλανδική οικονομία, προέρχονται κυρίως από το γεγονός ότι η NOKIA σταμάτησε να είναι η ηγέτις της αγοράς κινητών παγκοσμίως. Οι εξαγωγές τους μειώθηκαν, ενώ η NOKIA έχει πλέον τα εργοστάσιά της σε άλλες χώρες. Ετσι, οι Φινλανδοί βλέπουν για πρώτη φορά μετά τις αρχές της δεκαετίας του 1990, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τους να κινείται σε αρνητικά επίπεδα και ψάχνουν να βρουν τον τρόπο που θα αντιστρέψουν αυτή την κατάσταση. Δηλαδή, πώς θα ξαναέχουν περισσότερες εξαγωγές από ό,τι εισαγωγές. 

Ωστόσο, έχουν αντιληφθεί ότι πολύ δύσκολα θα ξαναβρούν μία NOKIA. Είναι βέβαιοι ότι εκτός από το ότι δύσκολα θα υπάρξει μία επιχείρηση στον χώρο της τεχνολογίας που θα πάρει από το χέρι τη φινλανδική οικονομία, είναι εξίσου δύσκολο να υπάρξει μία επιχείρηση που θα το υλοποιήσει. Εχουν πλέον πειστεί ότι η ανάκαμψη θα έρθει από συντονισμένη ενίσχυση πολλών κλάδων της οικονομίας. Ετσι, εκτός από τις επιχειρήσεις των εξελιγμένων τεχνολογικών προϊόντων, δίνουν έμφαση στην αξιοποίηση του δάσους και του ξύλου, στη βιομηχανία μηχανολογικού εξοπλισμού (με κυρίαρχη την εταιρεία ανελκυστήρων παγκοσμίου βεληνεκούς ΚΟΝΕ), στον κλάδο χημικών προϊόντων και στις «καθαρές» τεχνολογίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: