"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΡΩΣΙΑ: Δείχνει τα δόντια της στο ΝΑΤΟ

Σε ψυχροπολεμικό κλίμα άρχισαν  στη Μόσχα οι εργασίες της διήμερης διεθνούς διάσκεψης με αντικείμενο το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ στην κεντρική Ευρώπη και την Τουρκία έως το 2020. Στη σύνοδο μετέχουν ο βοηθός γ.γ. του ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Βέρσμποφ, Αμερικανοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι 50 χωρών, μεταξύ αυτών της Κίνας και της Ινδίας.

Θέλοντας προφανώς να προκαταλάβει τη διάσκεψη, η Ρωσία, μέσω του υπουργού Αμυνας Ανατόλι Σέρντιουκοφ, προειδοποίησε πριν από την έναρξη της συνόδου ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας επί του θέματος βρίσκονται πολύ κοντά στο αδιέξοδο.

Παράλληλα, ο στρατηγός Νικολάι Μακάροφ του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων προειδοποίησε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να κάνει χρήση καταστροφικής ισχύος για προληπτικούς λόγους και εφόσον η κατάσταση επιδεινωθεί.  
Ο κ. Μακάροφ προσέθεσε ότι εάν τελικώς το σύστημα αναπτυχθεί, η Ρωσία θα εξοπλίσει τους βαλλιστικούς της πυραύλους με μαχητικές κεφαλές μεγαλύτερης καταστροφικής ισχύος.

Παρά τις προειδοποιητικές αυτές βολές, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στο Λονδίνο, εξέφρασε την ελπίδα ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία με τη Ρωσία.

Ωστόσο, είναι αμφίβολο εάν θα υπάρξει έκβαση της παρατεινόμενης διαμάχης για την αντιπυραυλική ασπίδα πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο στις 20 και 21 Μαΐου. Την εκτίμηση αυτή επιβεβαίωσε ο κ. Ρασμούσεν χθες, λέγοντας: «Θα συνεχίσουμε τον διάλογο με τη Ρωσία μετά τη συνάντηση στο Σικάγο». Τέλος, οι αναλυτές σημείωναν ότι σε έτος εκλογικό για τις ΗΠΑ, δύσκολα θα βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

Η αντιπαράθεση Ρωσίας - ΗΠΑ για την αντιπυραυλική άμυνα άρχισε το 2000, όταν ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους έκανε τη σχετική πρόταση. Μετά την εκλογή του το 2008, ο Μπαράκ Ομπάμα ματαίωσε τους σχεδιασμούς για την εγκατάσταση δικτύου βάσεων στην Πολωνία και την Τσεχία, το 2010 όμως υπέγραψε συμφωνία με την Πολωνία, βάσει της οποίας διάδρομος προσγείωσης στο Ρετζίκοβο, κοντά στις ακτές της Βαλτικής, επρόκειτο να μετατραπεί σε βάση αντιπυραυλικής άμυνας. Η Ρωσία απάντησε με σύστημα ραντάρ ικανό να παρακολουθεί τις εκτοξεύσεις πυραύλων από Ευρώπη και βόρεια Αμερική, εγκατεστημένο στο Καλίνινγκραντ. Κατά τα προγραμματισμένα, το σύστημα θα αναπτυχθεί στην Πολωνία, τη Ρουμανία και σε πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο.

Βασικό επιχείρημα των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ προκειμένου για την αντιπυραυλική άμυνα είναι η αποτροπή ή η αντιμετώπιση πυρηνικής επίθεσης του Ιράν, όχι της Ρωσίας, για την οποία επιμένουν πως δεν απειλείται από την αντιπυραυλική ασπίδα. Το επιχείρημα δεν πείθει τους Ρώσους, οι οποίοι χθες στη διάσκεψη στη Μόσχα παρουσίασαν υπολογιστικό μοντέλο προκειμένου να αποδείξουν ότι σε λίγα χρόνια τα συστήματα αναχαίτισης του ΝΑΤΟ θα είναι σε θέση να πλήξουν τη στρατηγική τους άμυνα. Ο ίδιος ο στρατηγός Μακάροφ είπε στη διάσκεψη ότι το σχεδιαζόμενο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας θα είναι ικανό έως το 2017 - 2018 να αναχαιτίσει ρωσικούς διηπειρωτικούς πυραύλους και βαλλιστικούς πυραύλους εκτοξευόμενους από υποβρύχιο. 

Υπενθυμίζεται ότι το 2010 η Ρωσία και το ΝΑΤΟ επιχείρησαν να συνεργαστούν για την εξεύρεση συμβιβασμού. Και τότε όμως τα σχέδια συμφωνίας ναυάγησαν, επειδή το Κρεμλίνο ζητεί εγγυήσεις ότι το σύστημα δεν θα απειλεί τη Ρωσία, εγγυήσεις τις οποίες απορρίπτουν οι ΗΠΑ, που δεν μπορούν να αποδεχθούν την επιβολή ορίων στην αντιπυραυλική άμυνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας έχει προκαλέσει τριβές στις σχέσεις με το Ιράν και αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: