"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΥΠΡΟΣ: Τεράστιο ενδιαφέρον για τα πλούτη της ΑΟΖ

Με την υποβολή 15 αιτήσεων για 9 από τα 12 οικόπεδα που είχαν προκηρυχθεί ολοκληρώθηκε  ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης για εξερεύνηση υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στον κατάλογο των εταιρειών που αποφάσισαν να εμπλακούν στις έρευνες υδρογονανθράκων συμπεριλαμβάνονται γνωστά ονόματα όπως οι Total, Edison, Delek, Avner, Enel, Petronas κ.ά.
Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Ν. Συλικιώτης ανακοίνωσε τα ονόματα των ενδιαφερομένων εταιρειών. Οι αιτήσεις υποβλήθηκαν από 5 εταιρείες και 10 κοινοπραξίες. Ο αριθμός των εταιρειών, οι οποίες υπέβαλαν αίτηση είτε μέσα από κοινοπραξίες είτε από μόνες τους, ανέρχεται σε 29 και προέρχονται από 15 χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Οι υπόλοιπες χώρες προέλευσης των εταιρειών είναι οι Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ολλανδία, Κορέα, Ρωσία, Μαλαισία, Ιταλία, Αυστραλία, Νορβηγία, Καναδάς, Ινδονησία, Λίβανος. Τα πιο δημοφιλή οικόπεδα είναι το 9 και το 2.

Σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν θα αξιολογηθούν από τη Συμβουλευτική Επιτροπή που έχει συσταθεί προς το σκοπό αυτό, που στη συνέχεια θα υποβάλει εισηγητική έκθεση προς τον ίδιο. «Η τελική απόφαση αναφορικά με τις αιτήσεις του παρόντος 2ου γύρου χορήγησης αδειών σε υπεράκτιες περιοχές της Κύπρου εναπόκειται στο υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναμένεται να ληφθεί εντός 6 μηνών», είπε. Ο υπουργός Εμπορίου ανέφερε στην ομιλία του ότι πρόκειται για μια σημαντική στιγμή για το μέλλον του τόπου, ενώ πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα από την εκδήλωση ενδιαφέροντος «όχι μόνο δεν μας έχουν διαψεύσει», αλλά υπερβαίνουν κατά πολύ τις προσδοκίες.

Ευχαρίστησε όλες τις εταιρείες για το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν να εμπλακούν σε δραστηριότητες εξερεύνησης και αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, κάτι που, όπως είπε είναι «δηλωτικό της εμπιστοσύνης και του σεβασμού που εκφράζουν προς την Κυπριακή Δημοκρατία». Εξάλλου, ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι η Κύπρος βρίσκεται σήμερα σε αυτό το σημείο ως αποτέλεσμα των προσπαθειών τριών διαδοχικών Κυβερνήσεων, του Γλαύκου Κληρίδη, του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου και της σημερινής, του Δημήτρη Χριστόφια. «Σε αυτή τη νέα προοπτική και ελπίδα που τρεις κυβερνήσεις εργαστήκαμε για να προσφέρουμε στον τόπο μας και το λαό μας, είμαστε σίγουροι ότι θα δοθεί συνέχεια» είπε.

Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες ή κοινοπραξίες εταιρειών που κατέθεσαν τις 15 αιτήσεις είναι:
1. Η «Petra Petroleum Inc» από τον Καναδά
2. Η κοινοπραξία της «ATP East Med Number 2 B.V.» από την Αμερική, της «Naphtha Israel Petroleum Corp. Ltd» από το Ισραήλ, της «DOR Chemicals Ltd» από το Ισραήλ και της «Modiin Energy Limited Partnership» από το Ισραήλ.
3. Η «Total E&P Activities Petrolieres» από τη Γαλλία
4. Η κοινοπραξία της «Total E&P Activities Petrolieres (operator)» από τη Γαλλία, της «NOVATEC Overseas Exploration & Production GMbH» από τη Ρωσία και της «GPB Global Resources BV» από τη Ρωσία
5. Η κοινοπραξία της «Premier Oil (Operator)» και της «VITOL» από το Ηνωμένο Βασίλειο.
6. Η κοινοπραξία «Premier Oil (Operator)» και « VITOL» με την «Petronas» από τη Μαλαισία.
7. Η κοινοπραξία «Edison International S.p.A. (operator)» από την Ιταλία, «Delek Drilling Ltd Partnership» από το Ισραήλ, της «Avner Oil Exploration Ltd Partnership» από το Ισραήλ, της «Enel Trade S.p.A.» από την Ιταλία και της «Woodside Energy Holdings PTY Ltd» από την Αυστραλία.
8. Η κοινοπραξία της «ENI» από την Ιταλία και της «KOGAS» από την Κορέα.
9. Η κοινοπραξία της «C.O. Cyprus Opportunity Energy Public Company Ltd» από τη Νορβηγία και της «AGR Energy AS (Operator)» από το Ισραήλ.
10. Η κοινοπραξία «Oak Delta NG Exploration Joint Venture» από την Αμερική και το Ισραήλ
11. Η κοινοπραξία της «Capricorn Oil» από το Ηνωμένο Βασίλειο, της «Marathon Oil» από την Αμερική, της «Orange NASSAU Energie» από την Ολλανδία και της «CC Energie S.A.L» από τον Λίβανο
12. Η «Winevia Holdings Ltd» από την Κύπρο
13. Η «RX-DRILL ENERGY CYPRUS LTD» από την Κύπρο
14. Η κοινοπραξία «PT Energi Mega Persada Tdk & Frastico Holdings Ltd» από τον Καναδάς, την Ινδονησία και την Κύπρο
15. Η «Emannuelle Geoglobal Rosario» από το Ισραήλ
 
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: