"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Μοντέλα “προστασίας” της… εξαθλίωσης πίσω απο το "οικονομικό θαυμα"

Οικονομικό θαύμα, θετικοί δείκτες ανάπτυξης, εξαθλίωση και καθεστώς δομημένο έτσι ώστε να διαιωνίζεται η εξαθλίωση, είναι σε ορισμένες περιπτώσεις οι ορισμοί του ίδιου πράγματος. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι η Τουρκία.

Όπου ενώ γίνεται πολύ κουβέντα περί ανάπτυξης με παρουσίαση μάλιστα στατιστικών στοιχείων, ταυτόχρονα το 45% των ασφαλισμένων εργαζομένων αμείβεται με το βασικό μισθό, ήτοι 300 ευρώ!

Ήταν ανέκαθεν σημαντικό σημείο των οικονομικών δεδομένων της Τουρκίας το ζήτημα των αμοιβών και ειδικότερα το ποσοστό αυτών που αμείβονται με βασικό μισθό. Σε συνδυασμό με τα στοιχεία σχετικά με τα όρια πείνας και φτώχειας, η εικόνα αυτή λέει πολλά, σε αντιπαραβολή προς το “πολλά υποσχόμενο” και “πολλαπλώς διαφημιζόμενο” οικονομικό μοντέλο της Τουρκίας.

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εργασίας Φαρούκ Τσελίκ στις 4 Μαρτίου 2012, υπάρχουν στην Τουρκία 10.984.191 ασφαλισμένοι, εκ των οποίων τα 4.988.235, δηλαδή το 45,4%, αμείβεται με βασικό μισθό.

Με βάση τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν για το έτος 2012, ο βασικός μισθός είναι 701 λίρες (292 ευρώ) για το πρώτο εξάμηνο και 739 λίρες (308 ευρώ) για το δεύτερο εξάμηνο.
Η συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων ΝΤΙΣΚ πριν από λίγο καιρό ανακοίνωσε τα όρια πείνας και φτώχειας για μία τετραμελή οικογένεια στην Τουρκία και συγκεκριμένα για τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Το όριο πείνας είναι οι 1.047 λίρες (445 ευρώ) και το όριο φτώχειας οι 3.312 λίρες (1.409 ευρώ).

Σε περσινή της έκθεση, η ΝΤΙΣΚ ανέφερε ότι κατά το διάστημα 1978-2006, η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε κατά 3,5 φορές με σταθερές τιμές και κατά 5 φορές με βάση την τιμή του δολαρίου, ενώ την ίδια περίοδο, ο βασικός μισθός αυξήθηκε κατά 6% με βάση το δολάριο! Σύμφωνα με την έκθεση, εάν η αύξηση του βασικού μισθού ήταν παράλληλη προς την ανάπτυξη, ο βασικός μισθός θα έπρεπε να ήταν (το 2006), 790 ευρώ. Σήμερα όμως είναι όμως 300!


http://www.pediontouareos.com/finance-docs/finance-permissions/montela-prostasias-tes-exathlioses-25-4-2012

(Μέσω Ελευθερης Ζωνης)

Δεν υπάρχουν σχόλια: