"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Κεραυνοί Ερντογαν εναντίον Standard & Poor's

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Αστραψε και βρόντηξε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's, μετά την υποβάθμιση της προοπτικής της τουρκικής οικονομίας από «θετική» σε «σταθερή» και την επιβεβαίωση της αξιολόγησης της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε «BB».

Μιλώντας στο 4ο Συνέδριο Μόδας, Υφασμάτων και Ετοίμων Ενδυμάτων στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν καταφέρθηκε εναντίον της S&P, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αναβάθμισαν την αξιολόγηση της χρεοκοπημένης Ελλάδας και υποβάθμισαν τη δική μας. Δεν είναι αυτά ανοησίες; Είναι μια πλήρως ιδεολογική προσέγγιση. Κανέναν δε μπορούν να κοροϊδέψουν. Δεν μπορούν να ξεγελάσουν τον Ταγίπ Ερντογάν. Γιατί; Γιατί έχω μια αναπτυσσόμενη χώρα. Η Τουρκία δεν λαμβάνει, αλλά δίνει!».

Μάλιστα όπως πρόσθεσε, «η Τουρκία θα μπορούσε να ανακοινώσει ότι δεν αναγνωρίζει τη Standard & Poor's ως φορέα αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας».

Οι σκληρές δηλώσεις αυτές έγιναν αφού ο οίκος αξιολόγησης την Τρίτη το βράδυ προχώρησε στην υποβάθμιση του outlook της Τουρκίας και την Τετάρτη, όπως αναμενόταν μετά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε εγχώριο και ξένο νόμισμα από «SD (επιλεκτική χρεοκοπία)» σε «CCC».

Στη σχετική ανακοίνωσή του για την υποβάθμιση της προοπτικής της τουρκικής οικονομίας, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ως αιτίες για την απόφασή του αυτή την ολοένα και μειούμενη εξωτερική ζήτηση και την επιδείνωση των όρων των εμπορικών συναλλαγών, γεγονότα που όπως εξηγεί θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την εξυγίανση της οικονομίας της χώρας.
 
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 8,5% το 2011 και κατά 5,2% το τελευταίο τρίμηνο. Αυτά τα δεδομένα επικαλέστηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ, κατηγορώντας τον οίκο αξιολόγησης για σοβαρά λάθη.

«Πρώτα θα πρέπει να κάνουν σωστές αναλύσεις», τόνισε στις δηλώσεις του ο Σιμσέκ, κατηγορώντας τη S&P ότι έχει εμμονή με την Τουρκία και δεν μπορεί να αξιολογήσει κατάλληλα την πολιτική σταθερότητα εντός της χώρας, όπου το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης βρίσκεται στην τρίτη συνεχή του θητεία.

Κατά του οίκου αξιολόγησης έστρεψε τα βέλη του και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ερντογάν, Αλί Μπαμπατσάν, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους χαρακτήρισε την απόφαση της S&P «άδικη και αβάσιμη», σημειώνοντας και αυτός ότι η αξιολόγηση έγινε με βάση λανθασμένα στοιχεία.
 
Εκθεση της ΕΕ
Αντίθετα από την αξιολόγηση της S&P και την υποβάθμιση των outlook της Τουρκίας κινείται μια έκθεση του Ινστιτούτου Μελετών Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία μέχρι το 2030 θα έχει θέση ισχυρής δύναμης στην ευρύτερη περιοχή.

Χωρίς να ξεκαθαρίζει εάν η Τουρκία θα έχει μπει ή όχι στην ΕΕ, η έκθεση αυτή αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι Τούρκοι πολίτες, τα τουρκικά κεφάλαια και οι θεσμοί θα ενσωματώνονται ολοένα και περισσότερο με την παγκόσμια οικονομία και οι σχέσεις της με τους γείτονες και την ΕΕ θα γίνουν βαθύτερες και ουσιαστικότερες.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: