"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ (ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΗ) ΜΠΑΝΑΝΙΑ: «Δωράκι» 177 εκατ.ευρώ για συνδικαλιστικές σπατάλες -- ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΟΛΗ θα μπορούσε να χτισθεί με τα ποσά τα οποία «απορροφήθηκαν» μέσω του Οργανισμού Εργατικής Εστίας


Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΗ

Πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο ολοκληρώθηκε πριν από μερικές μέρες, διαπιστώνει ότι δαπανήθηκαν από το 2001 μέχρι το 2010 πάνω από 177 εκατ. Ευρώ για την κάλυψη συνδικαλιστικών «αναγκών».

Το εντυπωσιακό από τα στοιχεία της συστηματικής μελέτης του Σώματος Ε.Ε. είναι ότι στο επίμαχο διάστημα οι δαπάνες για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων και μισθοδοσίας παρουσίασαν αύξηση σχεδόν 500%!

Ωστόσο, η πλέον σκανδαλώδη αύξηση εμφανίζεται στις δαπάνες των «διεθνών επαφών». Από το 2001 μέχρι το 2011, η δαπάνη η οποία καταγράφεται στον συγκεκριμένο κωδικό σημειώνει αύξηση 1006,65%!

Διαπιστώνουν όμως ότι οι σχετικές δαπάνες έχουν κινηθεί εντός του νόμιμου θεσμικού πλαισίου. Σύμφωνα με το παραθυράκι που υπάρχει στο άρθρο 5 του Ν. 2224/1994 το 15% με το 25% των ετήσιων παρακρατήσεων που γίνονται από τους εργαζόμενους υπέρ του ΟΕΚ μπορεί να απορροφηθεί από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Από το πόρισμα και τα στατιστικά στοιχεία των αριθμητικών δεδομένων προκύπτει ότι οι αυξήσεις που σημειώθηκαν στο διάστημα μίας δεκαετίας κάθε άλλο παρά λογικές και ηθικές είναι. Ωστόσο, το θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει στους επιθεωρητές να προχωρήσουν σε διαχειριστικό έλεγχο των συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς πρόκειται για Νομικά πρόσωπα Ιδιωτικού δικαίου.

Με εντολή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή, το πόρισμα εστάλη στον εισαγγελέα, ο οποίος έδωσε την εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

EΠΕΝΔΥΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: