"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Απειλείται απο την Κομισιον με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη συμφωνία μεταξύ ΟΤΕ - Deutsche Telekom . Το κράτος-κωμωδία επιμένει οτι «ο ΟΤΕ δεν είναι ιδιωτικοποιημένη επιχείρηση και ότι το Ελληνικό Δημόσιο (ΕΔ) διατηρεί ελέγχουσα συμμετοχή ή/και de facto έλεγχο του ΟΤΕ».

Αποφασισμένη να αλλάξει τη συμφωνία μετόχων του 2008 που υπογράφηκε μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και Deutsche Telekom (DT) και αφορά τον ΟΤΕ δείχνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το κείμενο της Αιτιολογημένης Γνώμης που απεστάλη στην Ελλάδα πριν από λίγες ημέρες (30/4/2012) καταδεικνύει την πρόθεση της Κομισιόν, αν η χώρα δεν συμμορφωθεί στις υποδείξεις της, να οδηγήσει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η Αιτιολογημένη Γνώμη συνιστά τη συνέχεια προειδοποιητικής επιστολής που είχε αποστείλει η Κομισιόν στις 15 Απριλίου 2009 στη χώρα μας. Οι ελληνικές αρχές απάντησαν στις 23 Ιουλίου 2009 με σειρά επιχειρημάτων τα οποία οι κοινοτικές αρχές καταρρίπτουν ένα προς ένα. Ειδικότερα στην απάντησή της η Ελλάδα αναφέρει ότι η συμφωνία μετόχων στον ΟΤΕ δεν συνιστά κρατικό μέτρο, δεδομένου ότι:

– αποτελεί «συμβατική δέσμευση των δύο μετόχων» και ότι «η εν λόγω συμφωνία μπορεί να τροποποιηθεί με τη βούληση και μόνο των μετόχων»

– είναι «προϊόν βούλησης των δύο μετόχων και όχι προϊόν νομοθετικών μέτρων»,

ο ΟΤΕ δεν είναι ιδιωτικοποιημένη επιχείρηση και ότι «το Ελληνικό Δημόσιο (ΕΔ) διατηρεί ελέγχουσα συμμετοχή ή/και de facto έλεγχο του ΟΤΕ».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την κύρωση της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή, η απάντηση της Ελλάδας αναφέρει ότι αυτό έγινε για λόγους διαφάνειας, συνιστώντας πάγια πρακτική, όσες φορές το ελληνικό Δημόσιο συνιστά συμβαλλόμενο μέρος. Σαν συνέπεια, η συμφωνία μετόχων και η σύμβαση πώλησης μετοχών ΟΤΕ στην DT (αφορά στο 3,03%) δεν παραβιάζει τις συνθήκες της Ε.Ε. και ειδικότερα τα άρθρα 63 και 49 στη Συνθήκη Λειτουργίας της.

Η Αιτιολογημένη Γνώμη, που υπογράφεται από τον επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ, αντικρούει τα προαναφερόμενα επιχειρήματα της χώρας μας. Επικαλείται απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. (ΔΕΕ), το οποίο σε αντίστοιχη υπόθεση κατά της Γερμανίας (νόμος για τη VolksWagen) έχει αποφανθεί ότι, ακόμη και το γεγονός της κύρωσης από μια Βουλή μιας σύμβασης ιδιωτικού δικαίου, «αρκεί για να θεωρηθεί, από πλευράς ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων, ως εθνικό μέτρο». Επιπλέον όμως, η Αιτιολογημένη Γνώμη επικαλείται και την Αιτιολογημένη Εκθεση του νόμου (3676/2008) βάσει του οποίου κυρώθηκε η συμφωνία μετόχων, η οποία αναφέρει ότι η μεν σύμβαση καταρτίζεται με ιδιωτικό έγγραφο, «η ισχύς της όμως εξαρτάται από την κύρωσή της με νομοθετική πράξη, δυνάμει της οποίας και μόνο παράγει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που ιδρύει...».

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του ΟΤΕ από το ελληνικό Δημόσιο, η Επιτροπή επικαλείται αφενός μεν απάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας στις 17/3/2003 στην ελληνική Βουλή, αφετέρου δε την Αιτιολογική Εκθεση του ν. 3676/2008. Στην Αιτιολογική Εκθεση αναφέρεται ότι το Δημόσιο είχε χάσει τον έλεγχο του ΟΤΕ από το 2002, δεδομένου ότι ανά πάσα στιγμή «δεν μπορούσε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να σχηματιστεί σε Γ.Σ. του ΟΤΕ πλειοψηφία που θα έδινε τη διοίκηση της εταιρείας σε άλλα πρόσωπα...». Επίσης τον Μάρτιο του 2003 ο πρώην υπουργός κ. Χριστοδουλάκης, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση, δήλωνε ότι η συμμετοχή του Δημοσίου στον ΟΤΕ είχε μειωθεί στο 33,761% και ότι σύμφωνα με τον ν. 3733/1999, «η ΟΤΕ Α.Ε. δεν εμπίπτει πλέον στο πεδίο εφαρμογής του ν.2424/1996, αλλά αποκλειστικά στον ν. 2190/1920... Κατά συνέπεια, δεν αποτελεί πλέον δημόσια επιχείρηση...».

Μια σειρά άλλων επιχειρημάτων της ελληνικής πλευράς καταρρίπτονται επίσης από την Κομισιόν, η οποία τώρα αναμένει την απάντηση της Ελλάδας στην Αιτιολογημένη Γνώμη μέχρι τις 30/6/2012.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: