"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Σε βάθος χρόνου η... λήθη

Της ΣΙΛΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ πριν. Ναι... πέρασαν κιόλας. Ενα τραγικό συµβάν είχε σηµαδέψει βαθιά την ακτοπλοΐα. Το ναυάγιο του «Εξπρές Σαµίνα», λίγο έξω από την Πάρο.

Δεκάδες νεκροί επιβάτες, που σε λίγη ώρα θα έφθαναν στον προορισµό τους, ο απολογισµός της φρικτής εκείνης βραδιάς. Ο θρήνος των συγγενών έγινε ένα µε την απόγνωση των υπευθύνων της πλοιοκτήτριας εταιρείας, οι δικαστικές διαδικασίες συχρονίστηκαν µε τις κηδείες των άτυχων επιβατών και όταν ο χρόνος ανέλαβε να επουλώσει τις πληγές, η Δικαιοσύνη συνέχισε τον δρόµο της απόδοσης ευθυνών.

Αυτή η διαδροµή λοιπόν, που θεωρητικά επιταχύνθηκε κατ εξαίρεση λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και της πίεσης της κοινής γνώµης, διήρκεσε δέκα χρόνια! Η εξάντληση των ένδικων µέσων εκ µέρους των κατηγορουµένων και κυρίως του πλοιάρχου του µοιραίου οχηµαταγωγού, ο οποίος δεν βρισκόταν στη γέφυρα του πλοίου την ώρα της πρόσκρουσης, σε συνδυασµό µε τους ρυθµούς της Δικαιοσύνης, είχαν ως συνέπεια να κλείσει επιτέλους δικαστικά η υπόθεση την περασµένη Τετάρτη.

Η τελική ποινή του πλοιάρχου δεν ξεπερνάει τα 5,ï χρόνια, αλλά τώρα... ποιος να διαµαρτυρηθεί και γιατί; Ακόµη και ο θυµός των συγγενών εξατµίστηκε. Πολύ περισσότερο η αγανάκτηση της κοινής γνώµης.

Κάτι ανάλογο συνέβη και µε την υπόθεση της απόπειρας αυτοκτονίας του Χρήστου Ζαχόπουλου. Πόσες χιλιάδες λέξεις γράφτηκαν εκείνα τα Χριστούγεννα του 2007... Εδώ το DVD, εκεί το DVD, βιαστικές προφυλακίσεις άνευ λόγου, σενάρια, ανακρίσεις και η Δικαιοσύνη πάλι στο επίκεντρο να καλείται να διαλευκάνει µια περίπλοκη υπόθεση. Πέρασε ο καιρός, ευτυχώς τα σκάνδαλα ποτέ δεν λείπουν, το ενδιαφέρον ατόνησε.

Η Εύη Τσέκου έγραψε βιβλίο, το ίδιο και ο δικηγόρος της. Ο παραλήπτης του ροζ DVD έγινε βουλευτής, ο τότε συνεκδότης της εφηµερίδας ανέκτησε το προς στιγµήν χαµένο έδαφος και, την περασµένη Πέµπτη, το Συµβούλιο Πληµµελειοδικών Αθηνών εξέδωσε το βούλευµά του. Που δεν θυµίζει σε τίποτε τις διαστάσεις της υπόθεσης, όπως τουλάχιστον εµφανίστηκαν τότε.

Ασφαλώς έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια. Και φυσικά ο θόρυβος έχει κοπάσει προ πολλού.

Μήπως τελικά οι αργοί ρυθµοί απονοµής της Δικαιοσύνης πρέπει να τύχουν της... ανάλογης εκτίµησης; Με µαθηµατική ακρίβεια άλλωστε οδηγούν στη λήθη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: