πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Χώρα με τις μεγαλύτερες πιθανότητες χρεοκοπίας παγκοσμίως η Ελλάδα
Του Σωτηρη Νικα
Δύσκολη εβδομάδα ήταν αυτή που πέρασε για την ελληνική αγορά ομολόγων. Μετά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk) από τον ξένο οίκο Moody’s, τα σενάρια περί χρεοκοπίας της χώρας εντάθηκαν και πάλι. Αποτέλεσμα ήταν το 5ετές ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) έναντι πτώχευσης της Ελλάδας να αυξηθεί και να φτάσει χθες έως και τις 1.131 μονάδες καταγράφοντας άνοδο περίπου 350 μονάδων μέσα σε μία εβδομάδα και καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνει η αρμόδια εταιρεία CMA, χθες η πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας εντός των επόμενων 5 ετών (υπολογίζεται με βάση τα CDS) έφτασε στο 68,5%. Ποσοστό υψηλότερο και από αυτό που έδινε η CMA λίγο πριν από την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.
Πλέον, η Ελλάδα είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες πιθανότητες χρεοκοπίας παγκοσμίως. Δεύτερη έρχεται η Βενεζουέλα με ποσοστό 58,8% και ακολουθούν η Αργεντινή με 48,5%, το Πακιστάν με 38,9%, η Ουκρανία με 35,8%, το Ιράκ με 29,2% και το Ντουμπάι με 29,1%. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ακόμα χαμηλότερο είναι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας των άλλων χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, που δέχονται πιέσεις αφού έχουν χαρακτηριστεί ως τα επόμενα «θύματα» της κρίσης χρέους που βιώνει η Ελλάδα. Το ποσοστό χρεοκοπίας της Πορτογαλίας στα επόμενα πέντε χρόνια διαμορφωνόταν την Παρασκευή στο 25,2%, της Ισπανίας στο 21,2% και της Ιταλίας στο 15,5%, ενώ για την Ιρλανδία ήταν 21,5%.
Η εκτόξευση των CDS αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι η Ελλάδα βαθμολογείται ως «junk» από τους δύο εκ των τριών μεγαλυτέρων οίκων αξιολόγησης. Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία των διαχειριστών κεφαλαίου, επενδυτικών τραπεζών και αμοιβαίων κεφαλαίων να πωλούν τους ελληνικούς τίτλους, καθώς στα καταστατικά τους προβλέπεται ότι δεν πρέπει να κρατούν ομόλογα με τόσο χαμηλή αξιολόγηση.
Ωστόσο, τα spreads (διαφορές απόδοσης των ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών) των ελληνικών τίτλων δεν έχουν αυξηθεί τόσο πολύ, όσο τα CDS. Αυτό γιατί, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αγοράζει τα ελληνικά ομόλογα για να στηρίξει τις τιμές τους. Αντίστοιχο πρόγραμμα στήριξης δεν υπάρχει για τα CDS με αποτέλεσμα να πλήττονται περισσότερο. Χθες, το spread των 10ετών ομολόγων κυμαινόταν στην περιοχή των 802 μονάδων - όσο δηλαδή και προχθές.Πλέον, το ενδιαφέρον όλων μετατοπίζεται στις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου στις 16 και 23 Ιουλίου, μέσω των οποίων θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν περίπου 4,3 δισ. ευρώ.
πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΛΛΑΔΑ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου