"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο Χίτλερ δεν είχε για Μερσεντές

ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΖΗΤΕΙ ΕΚΠΤΩΣΗ

Δραματική έκκληση για έκπτωση απηύθυνε με επιστολή του ο Αδόλφος Χίτλερ, φυλακισμένος και πάμπτωχος, το 1924, ελπίζοντας να αποκτήσει τη Μερσεντές των ονείρων του.

Η επιστολή του, που χρονολογείται από τον Σεπτέμβριο του 1924, θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Βοehringer τον ερχόμενο μήνα. Αποσπάσματα που δημοσιεύθηκαν στη χθεσινή Bild αποκαλύπτουν ότι ο ιδρυτής του Τρίτου Ράιχ ζητούσε από τον πωλητή του αυτοκινήτου «να κατεβάσει την τιμή» της γκρίζας Μερσεντές κατά μερικές χιλιάδες μάρκα.
«Η δυσκολία που αντιμετωπίζω είναι ότι δεν μπορώ να περιμένω υψηλά κέρδη από την πώληση του έργου μου (του βιβλίου «Ο Αγών Μου») πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου. Γι’ αυτό αναγκάζομαι να ζητήσω προκαταβολή ή δάνειο», αναφέρει στην επιστολή ο Χίτλερ. «Βέβαια, μια έκπτωση μερικών χιλιάδων μάρκων θα με βοηθούσε πολύ», καταλήγει.

Μαζί με την επιστολή θα δημοπρατηθούν 500 άλλα έγγραφα από την περίοδο που κρατήθηκε στη φυλακή Λάντσμπεργκ ο Χίτλερ, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 1923.

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: