"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


"Τραγουδώντας" στη βροχή

Γράφει ο Χρήστος Μαχαίρας

ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ υπάρχουν δύο ειδών ρόλοι: αυτών που βρέχονται κι αυτών που βλέπουν τη βροχή. Στην περίπτωση των εργασιακών ανατροπών που εισάγονται, τη βροχή των αντιδράσεων την τρώνε η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός. Και είναι αναμενόμενο. Το πακέτο των μέτρων που προωθείται, υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας, φέρνει τα πάνω - κάτω στον ιδιωτικό τομέα, σπέρνει φοβίες και ανασφάλειες, ψαλιδίζει εργατικά δικαιώματα.

ΣΤΗ ΘΕΑ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ, η αντιπολίτευση τρίβει τα χέρια της. Και αυτό είναι αναμενόμενο. Στο κάτω κάτω της γραφής, δουλειά της δεν είναι ούτε να χειροκροτεί ούτε να βάζει πλάτη... Αυτό που δεν είναι ούτε αναμενόμενο ούτε λογικό, είναι η στάση διαφόρων κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι, βλέποντας τα δύσκολα, αποκηρύσσουν δημοσίως τον Λοβέρδο και υποδύονται τους προστάτες των δοκιμαζόμενων τάξεων.

ΥΠΟ ΑΛΛΕΣ προϋποθέσεις, φυσικά, θα είχαν κάθε δικαίωμα να το κάνουν. Ο βουλευτής, ως εκπρόσωπος των εντολέων - ψηφοφόρων του, δεν είναι για να τραβάει προσοχές. Οφείλει και δικαιούται, ταυτόχρονα, να εκφράζει τις θέσεις του με ελευθερία συνείδησης και ανεξαρτησία γνώμης, ακόμα κι αν οι επιλογές του ενοχλούν ή βρίσκονται σε αναντιστοιχία με την επίσημη κομματική γραμμή.

ΑΛΛΟΥ ΕΙΝΑΙ το πρόβλημα (και το δυστύχημα): στην περίπτωσή μας δεν συντρέχει τίποτα από τα παραπάνω. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψηφίζοντας το διαβόητο "μνημόνιο" -στο οποίο περιλαμβάνεται κατ' απαίτηση των δανειστών της χώρας ο βασικός κορμός των ασφαλιστικών και εργασιακών ανατροπών- γνώριζαν ότι εξουσιοδοτούν τον υπουργό Απασχόλησης να προωθήσει αυτές ακριβώς τις ρυθμίσεις, στο άκουσμα των οποίων σήμερα ριγούν.

ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ, ΣΥΝΕΠΩΣ, να συμβαίνουν δύο τινά: όσοι έχουν εγκατασταθεί τελευταία στα ραδιοφωνικά ή τηλεοπτικά κεραμίδια και επιδίδονται σε ασκήσεις ευαισθησίας ή δεν ήξεραν τι ακριβώς ψήφιζαν -πράγμα απαράδεκτο- ή ήξεραν και, επειδή το αρχικό σενάριο ήθελε τα εργασιακά να μην περνούν από την Ολομέλεια της Βουλής, παρίσταναν εκ του ασφαλούς τους Ροβεσπιέρους. Για κακή τους τύχη, η Βουλή ετοιμάζεται να ψηφίσει και ασφαλιστικό και εργασιακά. Να δούμε, τώρα, πού θα κρύψουν τα φλάμπουρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: