"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Σουηδοί με… άδειες τσέπες

Του ΠΑΝΟΥ ΑΜΥΡΑ

ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ, τη χώρα με το ισχυρότερο δίχτυ κοινωνικής προστασίας, οι απολύσεις είναι ελεύθερες, ακόμη και στο δημόσιο τομέα. Ωστόσο όσοι χάνουν τη θέση εργασίας τους λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ίσο με το μισθό τους για ένα διάστημα που πλησιάζει τα δύο χρόνια ενώ το κράτος είναι υποχρεωμένο να τους μετεκπαιδεύσει, με σκοπό να βρουν σύντομα δουλειά. Το κοινωνικό κράτος στη σκανδιναβική χώρα, που αποτελεί πρότυπο για τον κ. Γ. Παπανδρέου, χρηματοδοτείται από τη φορολογία που πλησιάζει το 50% στα εισοδήματα των Σουηδών. Φυσικά η εκπαίδευση και η υγεία είναι δωρεάν ενώ κάθε οικογένεια λαμβάνει μηνιαίο επίδομα 100 ευρώ για κάθε τέκνο της

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ η κυβέρνηση απελευθερώνει την αγορά εργασίας, αλλάζει τους όρους συνταξιοδότησης και ανεβάζει τους φόρους ενώ ταυτόχρονα το κοινωνικό κράτος καταρρέει. Στα δημόσια νοσοκομεία έγινε αγώνας για να βρεθούν γάζες, στην παιδεία δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα για την αναβάθμιση του δημοσίου σχολείου, ενώ η διοίκηση του ΟΑΕΔ ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει πόρους για να χρηματοδοτήσει τις προσλήψεις νέων κάτω των 25 ετών. Τελικώς έχουμε γίνει Σουηδία στους φορολογικούς συντελεστές και στην τιμή της βενζίνης, όπου ήδη έχουμε τα πρωτεία της ακρίβειας στην Ευρώπη.

Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ότι οι αναγκαίες αλλαγές στην αγορά εργασίας και το σύστημα συνταξιοδότησης γίνονται χωρίς ταυτόχρονη ενίσχυση των θεσμών κοινωνικής προστασίας. Η αύξηση του ορίου απολύσεων από 2% σε 5% και με μικρότερες αποζημιώσεις θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζομένους εκτός αγοράς εργασίας σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης. Παράλληλα η άνοδος στα όρια συνταξιοδότησης για τις γυναίκες τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή εάν προστατευόταν η μητρότητα από ολοκληρωμένο δίκτυο παιδικών σταθμών και διευρυμένο χρόνο αδείας. Αλλωστε είναι πλήρως αντιπαραγωγικό γυναίκες που βρίσκονται στις πιο δυναμικές ηλικίες και έχουν σημαντική εργασιακή εμπειρία να συνταξιοδοτούνται στα 50 τους.

ΤΩΡΑ ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ κοντά στα 65 χωρίς στα πρώτα χρόνια της μητρότητας να έχουν επαρκές δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ποσοστά ανεργίας των γυναικών είναι υψηλότερα κατά 50% σε σχέση με τους άνδρες. Η κυβέρνηση εν μέσω καταιγίδας αφαιρεί την ομπρέλα του κοινωνικού κράτους από τους εργαζομένους χωρίς να λύνει τα δημοσιονομικά προβλήματα της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: