"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ιστορική απόφαση για την ευθανασία

Yστερα από θυελλώδεις συζητήσεις στη Γερμανία, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έδωσε τελικά το πράσινο φως στην ευθανασία, στην παθητική της όμως μορφή, με τη διακοπή της τεχνικής υποστήριξης, εφόσον όμως ο ασθενής έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία να μη διατηρηθεί στη ζωή με τεχνητά μέσα.

Η ιστορική αυτή απόφαση λήφθηκε στο πλαίσιο εξέτασης μίας τραγικής υπόθεσης.

Τον Οκτώβριο του 2002, η 71χρονη Ερικα Κιούλμερ έπεσε σε κώμα ύστερα από εγκεφαλική αιμορραγία. Μεταφέρθηκε σε ίδρυμα και διατηρείτο στη ζωή χάρη σε έναν καθετήρα σίτισης που της επέτρεπε να λαμβάνει τροφή και νερό.

Αν και η ασθενής είχε προφορικά δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θέλει να διατηρηθεί με τεχνητά μέσα στη ζωή, η διεύθυνση της κλινικής είχε αρνηθεί να ακολουθήσει τη γνώμη του γιατρού που ζητούσε τη διακοπή της τεχνητής σίτισης, επικαλούμενη την ηθική υποχρέωση να μην αφεθεί να πεθάνει από πείνα και δίψα.

Τον Δεκέμβριο του 2007, η οικογένειά της αποφάσισε να αφαιρέσει τον καθετήρα σίτισης. Η γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή 15 μέρες αργότερα από «φυσικά αίτια», σύμφωνα με τη νεκροψία, αφού, ωστόσο μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με απόφαση του ιδρύματος, όπου και της επανατοποθετήθηκε καθετήρα σίτισης.

Ο γιος της αυτοκτόνησε, ενώ δίωξη ασκήθηκε εναντίον της κόρης της και του δικηγόρου, ο οποίος είχε συμβουλέψει την κόρη να αφαιρέσει τον καθετήρα σίτισης. Παρά το γεγονός ότι οι ανακριτικές αρχές είχαν ζητήσει την απαλλαγή του, ο δικηγόρος καταδικάστηκε σε εννέα μήνες φυλάκισης με αναστολή και στη συνέχεια άσκηση έφεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ευθανασία είναι νόμιμη μόνο στην Ολλανδία, το Λουξεμβούργο το Βέλγιο και την αμερικανική πολιτεία του Ορεγκον.

πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: