"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Μάζεψέ τους

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΩΤΗ: Επειτα από ένα χρόνο εξαντλητικής εργασίας και με το φάντασμα του Λοβέρδου να πλανάται πάνω από το κεφάλι σας φορτώνετε στο αμάξι τη σύζυγο και τα δύο παιδιά, βάζετε στην τσέπη ό,τι έχει περισσέψει από το 35ο δάνειο που είχατε προλάβει να πάρετε πριν μας έρθει ο Στρος Καν και φτάνετε στον Πειραιά για να φύγετε για Τήνο όπου έχετε κάνει και το σχετικό τάμα για να ξεπληρώσετε τα άλλα 34 δάνεια. Μιας και ίσως είναι οι τελευταίες σας διακοπές νοιώθετε μια πρωτόγνωρη χαρά, όπως τότε που είχατε ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και ελπίζατε πως τα λεφτά υπήρχαν. Φτάνοντας στο λιμάνι όμως ανακαλύπτετε πως υπάρχει μια επιτροπή υποδοχής που σας καλεί να παραμείνετε στην Αθήνα. Η επιτροπή καταρρίπτει το μύθο πως οι ναυτικοί είναι ηλιοκαμένοι και γεροδεμένοι καθώς αντικρίζετε κάτι νεαρούς τύπους που προτιμούν να κάνουν ηλιοθεραπεία στη διαδρομή Πεδίον του Αρεως – Ομόνοια με επικεφαλής την Παπαρήγα.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: Τουρίστας από τις ΗΠΑ. Είστε τυχερός γιατί δεν ζείτε στην Ελλάδα και ευτυχώς για εσάς ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να μην πολιτευτεί στον τόπο που γεννήθηκε. Το ελληνικό τουριστικό γραφείο στην Αστόρια σας μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη Σαντορίνη. Φτάνετε σε ένα βρώμικο λιμάνι, σε μια βρώμικη πόλη και από μακριά ενθουσιάζεστε που βλέπετε στην μπουκαπόρτα του πλοίου νεαρά παιδιά που θέλουν να σας ευχηθούν καλό ταξίδι δίνοντάς σας και κάτι ωραίες σημαίες για τη διαδρομή. Τελικά η Σαντορίνη αποτελεί μακρινό όνειρο και εσείς θα προτιμήσετε του χρόνου να πάτε στη… Χαβάη.

ΑΓΑΠΗΤΗ ΑΛΕΚΑ: Οι διακοπές είναι ιερό πράγμα και είναι απαραίτητες για τους πολίτες για να αντέξουν μια ακόμα χρονιά σκληρής πολιτικής από τη μια και επαναστατικής γυμναστικής από την άλλη.
Ιερός είναι και ο τουρισμός καθώς από τον Σεπτέμβριο και μετά η χώρα αναμένεται να πιάσει... αράχνες. Μάζεψε λοιπόν τους άσχετους με το ναυτικό επάγγελμα απεργούς κατ’ επάγγελμα γιατί αυτό το πράγμα δεν είναι πολιτικός αγώνας αλλά μάλλον ποινικό αδίκημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: