"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ιράκ: οι «χρυσές» δημοπρασίες με τα «σκουπίδια» των Αμερικανών

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ

Η αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ έχει πολλές διαστάσεις, μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα όμως έχει να κάνει με το παζάρι που έχει ήδη στηθεί προς πώληση όσων αφήνουν πίσω τους οι στρατιώτες και μπορεί να είναι από σύνδεσμοι πυρομαχικών μέχρι κλιματιστικά και ψυγεία.

Η γκάμα των προϊόντων που κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά της Βαγδάτης είναι από μεγάλη μέχρι απεριόριστη, όπως άλλωστε και η πηγή τους. DVD του Playboy, σαπούνια αρωματικά που έχουν βγει κατευθείαν από τα... σκουπίδια των Αμερικανών στρατιωτών ή και από τις προμήθειές τους.

Οι εναπομείναντες 85 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ αποσύρονται σταδιακά μέσα στους επόμενους 18 μήνες και το Πεντάγωνο «ξεφορτώνεται» εξίσου σταδιακά ό,τι περισσεύει από τις βάσεις στις οποίες στεγάζονταν οι άνδρες του. Μέσα στη διαδικασία είναι επίσης οι δημοπρασίες, ενώ πολλά είναι τα «πάσης φύσεως υλικά» που θα καταλήξουν και στη μαύρη αγορά. Στους δρόμους της Βαγδάτης λοιπόν βρίσκει ήδη κανείς κλιματιστικά και ψυγεία από τις συνολικά 500 βάσεις των Αμερικανών που λειτουργούσαν όταν η αμερικανική παρουσία ήταν σε δυσθεώρητα ύψη, το 2007, με 170 χιλιάδες στρατιώτες. Πολλές από τις αμερικανικές βάσεις ήταν σαν μεγάλες πόλεις με καταστήματα και υποδομή που σήμερα πια έχουν, κατά μια άποψη, προδιαγεγραμμένο τέλος.

Στη δυτική επαρχία Ανμπάρ, προπύργιο των σουνιτών ισλαμιστών ανταρτών το 2006-2007, περνούν από... κόσκινο ηλεκτρικές σκούπες, δορυφορικά πιάτα και κομμάτια από οχήματα του αμερικανικού στρατού, αποσυναρμολογώντας ξύλινες καμπίνες και φορητές τουαλέτες.

Αυτά είναι τα «απόβλητα» των σύγχρονων πολέμων. «Θεωρώ ότι η τιμή αυτού του εξοπλισμού θα ανεβεί εξαιτίας της απόσυρσης των Αμερικανών από το Ιράκ», λέει ο Φαγέζ Αχμέντ, ψάχνοντας στους σωρούς των απορριμμάτων στην πόλη Ραμάντι της Ανμπάρ. «Μέρη αυτού του εξοπλισμού μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως τα ψυγεία, τα κλιματιστικά, τα στρώματα, οι σκηνές», προσθέτει. «Τα υπόλοιπα, όπως τα ελαστικά των αυτοκινήτων, πηγαίνουν για λιώσιμο στο βορρά».

Εν τω μεταξύ, το ποια κριτήρια διαμορφώνουν συνθήκες ζήτησης είναι κάτι που επίσης έχει ενδιαφέρον: «Εδώ ο κόσμος δείχνει μεγάλη προτίμηση στον εξοπλισμό των Αμερικανών γιατί έχει εμπιστοσύνη στις προδιαγραφές του... και επειδή ό,τι άλλο είναι διαθέσιμο στην αγορά είναι κινεζικής ή κορεατικής κατασκευής». Ο τρόπος εξασφάλισης των προμηθειών, μπορεί να μην το λένε οι... έμποροι, αλλά πρέπει σαφώς να παίζει έναν ρόλο.

(Πηγή: Reuters)

Δεν υπάρχουν σχόλια: