"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Καταρρέει το σύμβολο των Ψαρών

Του ΘΟΔΩΡΗ ΠΥΛΙΩΤΗ

Πρόκειται για το σύμβολο των Ψαριανών, ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου. Δεσπόζοντας σε μικρό ύψωμα δίπλα στη θάλασσα η εκκλησιά αυτή έχει δεθεί με την Επανάσταση του 1821, αφού εδώ ο μπουρλοτιέρης Κωνσταντής Κανάρης μαζί με τα παλικάρια του προσευχήθηκαν και κοινώνησαν πριν κάνουν την αποκοτιά να ανατινάξουν τη ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου έξω από το λιμάνι της Χίου στα 1822.

«Για τα Ψαρά είναι ένα σύμβολο. Είναι ο ναός που προσκύνησε ο Κανάρης, που με το κατόρθωμά του έδωσε οντότητα στον κατά θάλασσα αγώνα κατά την Επανάσταση του '21», σημειώνει ο δήμαρχος Ψαρών, Μανώλης Αγαπούσης. Η εκκλησιά δεν απέφυγε τη λυσσαλέα οργή και το μένος των Τούρκων, αφού κατά την καταστροφή των Ψαρών πυρπολήθηκε και λεηλατήθηκε. Αν όμως τότε οι Ψαριανοί κατάφεραν να την αναστήσουν, δεν συμβαίνει το ίδιο και τώρα...

Από τον σεισμό του 2001 ο ναός έχει υποστεί σημαντικές ζημιές και κινδυνεύει ακόμα και να καταρρεύσει αν επιτέλους δεν ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα και αν δεν γίνουν οι εργασίες αποκατάστασης και αναστήλωσης σύμφωνα με τη μελέτη που έχει υλοποιήσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου.

Εκφράζοντας την αγωνία όλου του ποιμνίου του ο ιερέας των Ψαρών, πατήρ Ιωακείμ Αρχοντός, σημειώνει ότι σήμερα οι Ψαριανοί δεν μπορούν λόγω αριθμού αλλά και πλούτου να διαθέσουν το μεγάλο ποσό που απαιτείται ώστε να διασωθεί και να αποκατασταθεί πλήρως η στατική επάρκεια του ιερού ναού, που παραμένει κλειστός.

Κατά συνέπεια ζητούν να ενταχθεί στο σχετικό μέτρο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που θα είναι ανοιχτό μέχρι τέλη Ιουνίου, κατόπιν πρότασης του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο ναός είναι ξεχωριστός και από αρχιτεκτονικής πλευράς τόσο για τις διαστάσεις του όσο και για τη μορφή του, δρομική τρίκλιτη βασιλική, σπάνια για τους χρόνους της Τουρκοκρατίας.

Ξεχωρίζουν εξάλλου τα μαρμάρινα λιθανάγλυφα σε στιλ τουρκομπαρόκ αλλά και οι φαιόχρωμοι από γρανίτη κίονες οι οποίοι μεταφέρθηκαν από τον αρχαίο ναό του Φαναίου Απόλλωνα που ήταν στα Φανά της Χίου.

Σήμερα Κυριακή οι Ψαριανοί τιμούν τη μνήμη των πεσόντων από τη Σφαγή του 1824 και καλούν για μία ακόμη φορά την πολιτεία να συντρέξει και να κρατήσει ζωντανό το ιστορικό αυτό μνημείο.

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: