"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΗΘΟΥΝ ΔΙΠΛΕΣ ΚΑΛΠΕΣ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΗ;


Οι εκλογές της 4ης Σεπτεμβρίου έμοιαζαν σχεδόν «σικέ». Από τη μία η ΝΔ, ήταν πρόθυμη να κάνει τα πάντα για να χάσει τις εκλογές. Έχοντας ήδη ρίξει το καράβι στα βράχια, δεν είχε άλλη επιλογή από το να παραδώσει όπως- όπως την εξουσία. Το έκανε σε μια θλιβερή προεκλογική περίοδο, στην οποία η μόνη ουσιαστική εξαγγελία ήταν η δέσμη μέτρων εις βάρος των φορολογουμένων. Αλλά ως γνωστόν με περικοπές στους μισθούς και αύξηση των φόρων δεν κερδίζεις εκλογές.

Από την άλλη ήταν το ΠΑΣΟΚ, που υποσχέθηκε να δώσει χρήμα! Σε αντίθεση με τη ΝΔ πρότεινε αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, μέτρα στήριξης των αδυνάτων, πρόνοια για τις ευπαθείς ομάδες κλπ. Όπως ήταν φυσικό η πρότασή του επιβραβεύτηκε από το εκλογικό σώμα, με αυξημένη πλειοψηφία στη βουλή.

Ατυχώς όσα ακολούθησαν, δημιούργησαν νέα δεδομένα. Με πρωτοφανή δριμύτητα σαρώθηκαν εν μια νυκτί τα πάντα και οι υποσχέσεις όλες μα όλες, μεταμορφώθηκαν σε επώδυνες ανατροπές επί δικαίων και αδίκων, ώστε να μην καταρρεύσει η χώρα. Μόλις χθες ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι τα μέτρα πρέπει να παρθούν, όσο σκληρά και αν είναι, όσο μεγάλο και να είναι το κόστος, καθώς εάν δεν εφαρμοσθούν το δημόσιο δεν θα έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Αυτή τη φορά όμως ο Γιώργος Παπανδρέου δεν απευθύνθηκε στην κοινωνία. Απευθύνθηκε προς όσους στο κόμμα του, διατείνονται πως τα μέτρα αυτά «δεν περνάνε με τίποτα». Ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις είναι μεγάλες και ότι οι ίδιοι έχουν πρόβλημα να τα στηρίξουν υπό το βάρος της λαϊκής οργής.

Όσοι γνωρίζουν, μιλούν για εκρηκτικό κλίμα μεταξύ των πράσινων συνδικαλιστών και μεγαλοστελεχών. Όσο αυτό το κλίμα όμως μένει εκτός κοινοβουλίου, έχει καλώς. Το πρόβλημα θα προκύψει αν περάσει σε την ίδια σφοδρότητα μέσα στη βουλή, μεταξύ των πράσινων βουλευτών.

Είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν πως η εξαγγελία εκλογών το Φθινόπωρο, θα είχε αρνητικά αποτελέσματα στην πορεία της χώρας. Όμως από την άλλη σε κάθε περίπτωση, μοιάζει να είναι η μοναδική επιλογή του πρωθυπουργού, αν το κλίμα είτε εντός του ΠΑΣΟΚ, είτε στην κοινωνία, βαρύνει ακόμη περισσότερο. Ειδικά στην περίπτωση που θα χρειαστούν και νέα μέτρα, κάτι που είναι πολύ πιθανό!

Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη. Έχει την λαϊκή εντολή και την εξουσιοδότηση η κυβέρνηση, ώστε να πάρει τόσο επώδυνα και σε τόσο μεγάλο βάθος χρόνου μέτρα; Είναι η πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία που συμβαίνει κάτι τόσο συγκλονιστικό και τόσο επώδυνο.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο των εκλογών, είτε για τον ένα είτε για τον άλλο λόγο. Ειδικά όταν οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, προσφέρουν τη δυνατότητα διπλής κάλπης!

Δεν υπάρχουν σχόλια: