"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο Ντενγκ Ξιάοπινγκ διέταξε τη σφαγή στην Τιενανμεν

Σημειωματάρια που αποδίδονται στον πρώην πρωθυπουργό της Κίνας Λι Πενγκ επιβεβαιώνουν ότι ο Ντενγκ Ξιάοπινγκ, ο πατέρας του οικονομικού ανοίγματος της Κίνας, διέταξε το 1989 την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στην πλατεία Τιενανμέν, ανακοίνωσε ο εκδότης των σημειωματαρίων Μπάο Που, ιδιοκτήτης εκδοτικού οίκου στο Χονγκ Κονγκ.

Αποσπάσματα από το ημερολόγιο του Λι κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο και ρίχνουν φως στη διαδικασία αποφάσεων που οδήγησε στη βίαιη συντριβή, από τον στρατό, του φοιτητικού κινήματος τον Ιούνιο του 1989.

Από τα αποσπάσματα προκύπτει ότι ο Λι υπάκουσε στην εντολή του Ντενγκ «να χυθεί λίγο αίμα». Ο Λι Πενγκ, ο οποίος ενημέρωνε καθημερινά τον Ντενγκ για την κατάσταση, συμμετείχε στη διαδικασία αποφάσεων κι ήταν αυτός που τις εφάρμοσε. Ολα αυτά προκύπτουν με σαφήνεια από τις λεπτομέρειες που δεν γνωρίζαμε προηγουμένως, δήλωσε ο γιος του Μπάο Τονγκ, πρώην συμβούλου του Ζάο Ζιγιάνγκ, ο οποίος αποπέμφθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα επειδή υπήρξε «χαλαρός» έναντι των διαδηλωτών.

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: