"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Με φώτα πορείας τα πρόβατα...

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΥΛΩΝΙΤΗ

Μπορεί να γλίτωσαν το σούβλισμα το Πάσχα του 2002, αλλά λίγες μέρες μετά, προς τα τέλη Μαΐου, 14 πρόβατα θυσιάστηκαν στον Μολώχ της ασφάλτου, επειδή δεν διέθεταν φώτα πορείας. Αν και πήγαν ως πρόβατα επί σφαγήν, η θυσία τους δεν πάει χαμένη, αφού δημιουργεί νέα νομολογιακά δεδομένα κυκλοφοριακής αγωγής.

Ετσι, φωτισμένα πρέπει να είναι τα κοπάδια με τα πρόβατα εφόσον βγαίνουν νύκτα στον δρόμο, γιατί σε περίπτωση που προκληθεί τροχαίο ατύχημα μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για αποζημίωση όχι μόνο ο οδηγός αλλά και ο βοσκός.

Ο Αρειος Πάγος, που ασχολήθηκε με αγωγή αποζημίωσης για τον τραυματισμό ενός βοσκού και τη θανάτωση 14 προβάτων από Ι.Χ. αυτοκίνητο που προσέκρουσε πάνω τους με μεγάλη ταχύτητα νυκτερινή ώρα, δέχθηκε συνυπαιτιότητα και των δύο πλευρών, μοιράζοντας την ευθύνη κατά 70% στον οδηγό και κατά 30% στον βοσκό. Κι αυτό γιατί τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) δεν σεβάστηκαν και παραβίασαν και οι δύο πλευρές. Ο μεν οδηγός γιατί κινούνταν νύκτα με ταχύτητα άνω του επιτρεπόμενου ορίου (110 χλμ. την ώρα), έχοντας καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ και έχοντας καταλάβει ανεπίτρεπτα και ένα τμήμα του αντίθετου ρεύματος κυκλοφορίας, όπως προέκυψε από τα ίχνη που εντόπισε η τροχαία.

Τον ΚΟΚ όμως παραβίασε και ο βοσκός με τα πρόβατα, καθώς κινούνταν νύκτα έχοντας καταλάβει ολόκληρο το ένα ρεύμα κυκλοφορίας επαρχιακού δρόμου, χωρίς να φαίνονται λόγω της ώρας και χωρίς να έχει προνοήσει ο βοσκός να έχει ευδιάκριτα φώτα στην αρχή και στο τέλος του κοπαδιού, ώστε αυτό να γίνεται άμεσα αντιληπτό από τους διερχόμενους οδηγούς.

Το ατύχημα έγινε πριν από λίγα χρόνια στην Πελοπόννησο, σε σημείο όπου λόγω της καμπής του δρόμου αλλά και... της σιωπής των αμνών ο οδηγός αυτοκινήτου δεν αντελήφθη έγκαιρα τα 65 αιγοπρόβατα που κινούνταν νωχελικά στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας.

Το αυτοκίνητο, που δεν πήγαινε "τα ζώα μ' αργά", αλλά έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα, έπεσε πάνω στον βοσκό και στα πρόβατα με ορμή, παρά τον αναπόφευκτο ελιγμό και το φρενάρισμα 70 μέτρων που έκανε ο οδηγός στην προσπάθεια να αποφύγει την πρόσκρουση με το ποίμνιο.

Ο βοσκός, που κατέληξε τραυματισμένος στο νοσοκομείο και έχασε 14 πρόβατα, προσέφυγε δικαστικά κατά του οδηγού του ΙΧ για αποζημίωση. Η δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι πράγματι υπαίτιος του ατυχήματος ήταν ο οδηγός, γιατί δεν επέδειξε την προσοχή που όφειλε να έχει οδηγώντας νύχτα (9.30 μ.μ.) σε επαρχιακό δρόμο, αλλά είχε πιει, με αποτέλεσμα λόγω και της υπερβολικής ταχύτητας να μην έχει τον πλήρη έλεγχο του οχήματός του και να μην προλάβει να το ακινητοποιήσει έγκαιρα.

Ωστόσο κατά τον ΑΠ συνυπαίτιος είναι και ο βοσκός, που επίσης δεν επέδειξε την προσοχή που απαιτείται κατά τον ΚΟΚ, αφού κινούσε το κοπάδι του νύχτα σε επαρχιακό δρόμο που δεν είχε τεχνητό φωτισμό και ο ίδιος "δεν είχε φροντίσει να επισημάνει το κοπάδι του με φωτεινά σημεία, ώστε να είναι ορατά τα πρόβατα από απόσταση 100 μέτρων".

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: