"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Μουντιάλ 2010: Το μεγάλο στοίχημα της Ν. Αφρικής

Του Παναγιώτη Παπαϊωάννου

Ανεξάρτητα από τις θεαματικές φάσεις και τις αγωνιστικές εκπλήξεις που επιφυλάσσει στους φιλάθλους, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 είχε κερδίσει τη θέση του στην ιστορία πριν ακόμη ξεκινήσει. Και αυτό διότι είναι η πρώτη κορυφαία αθλητική διοργάνωση στον πλανήτη που διεξάγεται στην αφρικανική ήπειρο, με τη Νότιο Αφρική να σηκώνει το βάρος αυτής της ιστορικής πρωτιάς.

Οι Νοτιο-αφρικανοί υπόσχονται ένα Μουντιάλ θεαματικό, άρτια οργανωμένο και προ πάντων... ειρηνικό σε πείσμα κάθε «Κασσάνδρας» που κάνει λόγω για οργανωτικές ατέλειες, υπέρογκο και δυσβάσταχτο κόστος και προεξοφλημένη αποτυχία σε θέματα ασφάλειας.

Το πιο μεγάλο στοίχημα της φετινής διοργάνωσης δεν έχει τόσο να κάνει με το ποια χώρα θα κερδίσει, ή ποια φαβορί ενδέχεται να αποκλειστούν, αλλά με το κατά πόσο η διοργανώτρια χώρα θα αντεπεξέλθει στις μεγάλες προκλήσεις του κορυφαίου ποδοσφαιρικού γεγονότος στον πλανήτη, της δεύτερης μεγαλύτερης αθλητικής γιορτής μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Με τη διοργάνωση αυτή, η Νότιος Αφρική φιλοδοξεί να περάσει σε όλο τον κόσμο το μήνυμα ότι είναι μια χώρα ικανή να τα καταφέρει, έχοντας αφήσει οριστικά πίσω της το «αμαρτωλό» ρατσιστικό παρελθόν της, ενώ δίπλα της η Μαύρη Ηπειρος ετοιμάζεται να βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος μέσω ενός γεγονότος που ενώνει, συναρπάζει και σε τελευταία ανάλυση προσφέρει μια ευκαιρία φυγής από την ζοφερή οικονομική πραγματικότητα των τριών τελευταίων ετών.

Το μεγάλο στοίχημα της διοργανώτριας χώρας σχετίζεται κυρίως με την ασφάλεια των αγώνων.

«Ειρηνικό»
Οι Νοτιο-αφρικανοί υπόσχονται ένα «ειρηνικό» Παγκόσμιο Κύπελλο και δηλώνουν ότι έχουν λάβει όλα τα μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, είναι έτοιμοι «από χθες». Τα δέκα γήπεδα στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες θα είναι απροσπέλαστα 24 ώρες πριν την έναρξή τους. Κάθε ένα από αυτά, όπως επίσης οι χώροι προπόνησης και παραμονής των ομάδων, θα φρουρείται από τεθωρακισμένα άρματα, 39 ελικόπτερα, 60.000 αστυνομικούς (εκ των οποίων οι 40.000 «φανεροί»). Μένει να απαντηθεί αν οι κάτοικοι της χώρας θα μπορέσουν να απολαύσουν τη γιορτή που θα διεξαχθεί στη χώρα τους.
Οχι μόνο γιατί υπάρχει ακόμη γκρίνια για εισιτήρια που δεν έχουν πωληθεί, αλλά γιατί η Νότιος Αφρική παραμένει μια χώρα με βαθιές κοινωνικές ανισότητες, όπου μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχιας και υπό άθλιες συνθήκες. Υπάρχει όμως διάχυτη ελπίδα για την ευκαιρία που μπορεί να προσφέρει το φετινό Μουντιάλ.

ΦΑΝΕΛΕΣ ΜΕ... «ΥΠΟΓΡΑΦΗ»
Μάχη συμφερόντων για τους κολοσσούς των αθλητικών ειδών
Τα ποδοσφαιρικά γήπεδα δεν είναι ο μόνος χώρος με... «αγωνιστικό» ενδιαφέρον στο Μουντιάλ. Οι τρεις κολοσσοί του κλάδου της αθλητικής ένδυσης, Adidas, Nike και Puma, ευελπιστούν στην καλύτερη δυνατή παρουσία των ομάδων που «ντύνουν» στη φετινή διοργάνωση, προκειμένου να αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Συνολικά εκπροσωπούν φέτος 29 ομάδες. Η Adidas αναμένει έσοδα άνω του 1,3 δισ. ευρώ, καθώς κατέχει την μερίδα του λέοντος, ντύνοντας 12 ομάδες, μεταξύ των οποίων αυτές της Αργεντινής, της Ισπανίας, της Γερμανίας και της διοργανώτριας Ν. Αφρικής, ενώ είναι χορηγός του Μουντιάλ και κατασκευάστρια της μπάλας που θα χρησιμοποιηθεί.

ΧΟΡΗΓΟΙ
Επικρίσεις στη FIFA για... υπερβάλλοντα ζήλο
Εντονες επικρίσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο της Νοτίου Αφρικής δέχεται η FIFA για τους σκληρούς περιορισμούς και το ακριβό κοστολόγιο που έχει θέσει αναφορικά με την εμπορική εκμετάλλευση της διοργάνωσης. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία αναμένεται να εισπράξει περί τα 3,3 δισ. δολάρια από τα εμπορικά και τηλεοπτικά δικαιώματα του Μουντιάλ, που παραχωρήθηκαν κυρίως σε γνωστές πολυεθνικές προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση νοτιοαφρικανικών επιχειρήσεων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της αεροπορικής εταιρείας Kulula, η οποία υποχρεώθηκε να αποσύρει τη διαφημιστική της καμπάνια με τίτλο «ο ανεπίσημος αερομεταφορέας του? ξέρετε τι».

ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ
Αμφίβολη η παρουσία του στην πρεμιέρα της διοργάνωσης
Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα για το αν ο Νέλσον Μαντέλα θα καταφέρει να παραστεί στο εναρκτήριο παιχνίδι του Μουντιάλ, μεταξύ Νοτίου Αφρικής και Μεξικού, στις 11 Ιουνίου. Ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, εξέφρασε την «ελπίδα» ότι ο 92χρονος πρώην πρόεδρος της χώρας θα καταφέρει να δώσει τελικά το «παρών», προσδίδοντας με την παρουσία του ιδιαίτερη αίγλη στη διοργάνωση. Η παρουσία του είναι ωστόσο αβέβαιη λόγω της προχωρημένης ηλικίας του και των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
«Σολντ άουτ» παρά την γκρίνια
Το «μαγικό χαρτάκι» της εισόδου στον τελικό και τους δύο ημιτελικούς του Μουντιάλ μπορεί πλέον να αγοραστεί μόνο στη... μαύρη αγορά. Την περασμένη εβδομάδα, μέσα σε δύο μόλις, ημέρες πωλήθηκαν περί τα 100.000 εισιτήρια, προσφέροντας σημαντική ανακούφιση στους διοργανωτές και τη FIFA, καθώς η πώληση των εισιτηρίων δεν είχε το προηγούμενο διάστημα την αναμενόμενη ανταπόκριση. Παρά τις μεγάλες επιστροφές, η FIFA ανακοίνωσε ότι το 97% των εισιτηρίων έχει πλέον διατεθεί, ενώ ο αριθμός αυτών που δεν έχουν ακόμη πωληθεί δεν υπερβαίνει τις 60.000.

FIFA
Μέτρα κατά παράνομων στοιχημάτων και... δωροδοκιών
Τηλεφωνική γραμμή στην οποία παίκτες, προπονητές και διαιτητές θα μπορούν να καταγγέλλουν απόπειρες δωροδοκίας αποφάσισε να θέσει φέτος σε λειτουργία η FIFA. Παράλληλα, ειδική επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τα στοιχήματα για τους αγώνες της διοργάνωσης, σε συνεργασία με 400 μεγάλα πρακτορεία ανά τον κόσμο, προκειμένου να αποτραπούν «περίεργες» και παράνομες δραστηριότητες.

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Θα πάρουν άδεια από τη... «σημαία»;
Η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής απέρριψε αίτημα των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας που ζητούσαν τρίωρη άδεια από τις εργασίες τους κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών της εθνικής ομάδας τους. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε όσους απουσιάζουν αδικαιολόγητα, ενώ προ Μουντιάλ διαβεβαίωνε για «διευκολύνσεις» στους φιλάθλους. Πιο «προνοητικοί», οι Βρετανοί δημοσίευσαν ήδη έρευνα σύμφωνα με την οποία θα υπάρξει μείωση της παραγωγικότητας κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ και καθυστερημένη προσέλευση των εργαζόμενων τις επόμενες των αγώνων της Εθνικής Αγγλίας, λόγω αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ.

Α. ΜΕΡΚΕΛ
Η κα Καγκελάριος «παίζει μπάλα»
Η Γερμανία καγκελάριος, Αγκέλα Μέρκελ, προέβλεψε ότι η Ν. Αφρική θα αποκομίσει σημαντικά οικονομικά οφέλη και ανάπτυξη από τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει ότι η ανάπτυξη της Γερμανίας και της Ευρώπης εξαρτάται σημαντικά από την ανάπτυξη της αφρικανικής ηπείρου. Σημειώνεται ότι το ακριβές κόστος της φετινής διοργάνωσης παραμένει προς το παρόν ασαφές. Εν μέσω κρίσης αξίζει να σημειωθεί και η «σίγουρη» επιλογή της Γαλλίας για τη διοργάνωση του Euro 2016 αντί της Τουρκίας, καθώς η προετοιμασία της συνδιοργάνωσης του 2012 από την Πολωνία και την Ουκρανία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διαψεύσεις σε «ύποπτα» δημοσιεύματα
Οι αρχές της Νοτίου Αφρικής και η FIFA διέψευσαν κατηγορηματικά δημοσίευμα της εφημερίδας Sunday Times, ότι επίκειται τρομοκρατικό χτύπημα στο Μουντιάλ. Το δημοσίευμα ανέφερε ότι το χτύπημα θα επιχειρήσουν τρομοκράτες από το Πακιστάν ή τη Σομαλία. Διάψευση για επικείμενες επιθέσεις υπήρξε και από ισλαμική οργάνωση στο Ιράκ, η οποία πρόσκειται στην Αλ-Κάιντα, τονίζοντας ότι τέτοιες πληροφορίες είναι προϊόντα καλπάζουσας και νοσηρής φαντασίας.

ΒΟΥΒΟΥΖΕΛΑ
«Κόκκινη κάρτα» στις... παραδοσιακές τρομπέτες
Οι Νοτιοαφρικανοί καλούνται να συρρεύσουν στα γήπεδα της χώρας, δίχως όμως ένα από τα αγαπημένα τους εξαρτήματα στην παρακολούθηση των ποδοσφαιρικών αγώνων. Πρόκειται για τη βουβουζέλα, παραδοσιακή τρομπέτα της χώρας, η οποία φέρεται να δημιουργεί έναν τόσο ανυπόφορο και ενοχλητικό ήχο ώστε διεθνείς παίχτες, προπονητές και τηλεσχολιαστές ζήτησαν την απαγόρευση της χρήσης της. Η FIFA θα την επιτρέψει δοκιμαστικά στον εναρκτήριο αγώνα της διοργάνωσης, προκειμένου να διαπιστώσει αν όντως πρέπει να την απαγορεύσει?

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Γιλέκα προστασίας στα χρώματα της... εθνικής φανέλας
Αγγίζοντας συχνά τα όρια της υπερβολής, ο θόρυβος γύρω από την ασφάλεια της φετινής διοργάνωσης έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της βρετανικής εταιρείας ειδών ασφαλείας Protektorvest που παρουσίασε ένα ειδικό «γιλέκο ασφαλείας» το οποίο προσφέρει προστασία από... μαχαιρώματα. Το κόστος του ανέρχεται στα 70 δολάρια και επάνω του μπορεί να φέρει τη σημαία και τα χρώματα της εθνικής ομάδας του κάθε φιλάθλου.

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ
Σοκ από το θάνατο του τενόρου
Την τελευταία του πνοή άφησε κατά τη διάρκεια της γενικής πρόβας της τελετής έναρξης ο 35χρονος τενόρος, Σιπίβο Ντσέμπε, από μηνιγγίτιδα. Ο «νέος Παβαρότι», όπως τον αποκαλούσαν, ήταν προσωπική επιλογή του Νέλσον Μαντέλα και επρόκειτο να ερμηνεύσει το βασικό ύμνο της διοργάνωσης με τίτλο «Hope» (ελπίδα).

ΜΠΑΛΑ
Παράπονα από παίχτες και προπονητές
Η «στρογγυλή θεά» δεν έχει κερδίσει φέτος το θαυμασμό παιχτών και προπονητών, που στην καλύτερη των περιπτώσεων τη χαρακτηρίζουν «προβληματική». Πολλά παράπονα έχουν εκφράσει ήδη οι ομάδες της Ιταλίας, της Βραζιλίας, της Ισπανίας και άλλων χωρών. Υποστηρίζουν ότι η μπάλα είναι «απρόβλεπτη», δεν κοντρολάρεται εύκολα από τους παίχτες και δεν μπλοκάρεται εύκολα από τους τερματοφύλακες. Ο τερματοφύλακας της Βραζιλίας, Ζούλιο Σέζαρ, δεν δίστασε μάλιστα να τη χαρακτηρίσει «φριχτή». Η κατασκευάστρια Adidas ανταπάντησε ότι η μπάλα έχει διανεμηθεί εδώ και καιρό στις 32 ομάδες και ότι αν τη χρησιμοποιούσαν νωρίτερα θα είχαν ήδη εξοικειωθεί μαζί της.

ΗΠΑ
Υποψηφιότητα για το 2018 ή το 2022
Με το ποδόσφαιρο να έχει πλέον κερδίσει για τα καλά τις καρδιές των Αμερικανών, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να θέσουν υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του 2018 ή του 2022. Μεγάλα ονόματα στηρίζουν τη νέα υποψηφιότητα των ΗΠΑ, που είχε διοργανώσει το Μουντιάλ του 1994, όπως ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ο ηθοποιός Μπραντ Πιτ, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ και ο σκηνοθέτης Σπάικ Λι. Υποψηφιότητα για το 2018 έχουν θέσει η Αυστραλία, η Βρετανία, η Ρωσία και από κοινού το Βέλγιο με την Ολλανδία και η Ισπανία με την Πορτογαλία. Τη διοργάνωση του 2022 διεκδικούν το Κατάρ, η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα.

πηγη ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: