"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Ke nako!» («η ώρα έφτασε»)

«Ke nako!», «η ώρα έφτασε», είναι το σλόγκαν με το οποίο οι διοργανωτές του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Μαύρη Ηπειρο προσπαθούν να μαγνητίσουν τουρίστες και ξένους επισκέπτες γονατισμένους από την παγκόσμια οικονομική κρίση αλλά και προβληματισμένους για το τι ακριβώς θα συναντήσουν στη χώρα του Νέλσον Μαντέλα. Του βαριά άρρωστου, πλέον, 92χρονου πρώτου μαύρου προέδρου στην ιστορία της Νότιας Αφρικής, συμβόλου ενός κράτους που αφού αναδύθηκε οριστικά από τα σκοτεινά, μαύρα κι άραχνα χρόνια του απαρτχάιντ θέλει ν' αποδείξει στον πλανήτη ότι έχει αλλάξει και εκμοντερνιστεί, σεβόμενο παράλληλα εκείνα τ' ανθρώπινα δικαιώματα που τόσα χρόνια έπνιγε στο αίμα.

«Ενα πράγμα μοιάζει αδύνατο μέχρι τη στιγμή που θα πραγματοποιηθεί» επαναλάμβανε συχνά ο χαρισματικός ηγέτης, κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, μαζί με τον Ντε Κλερκ, του 1993, μια φράση που επίσης υιοθετήθηκε από τους διοργανωτές ως σλόγκαν, ακριβώς για ν' αποδείξει και στους πλέον δύσπιστους και σκεπτικούς ότι η Νότια Αφρική κατάφερε, με χίλια δυο οικονομικά, πολιτικά, φυλετικά, θρησκευτικά και εσωτερικά προβλήματα, να πετύχει το στόχο της και να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα.

«Ουδείς πρόκειται να καταστρέψει το Μουντιάλ» πρόσθεσε με βεβαιότητα ο Μτέτουα ενημερώνοντας τον κόσμο με αποδείξεις κι αριθμούς. Οπως για παράδειγμα ότι για την ασφάλεια τόσο των ποδοσφαιρικών αποστολών όσο και των φιλάθλων η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση έχει ήδη ξοδέψει 131 εκατ. ευρώ. Οτι τα 10 γήπεδα θα φυλάσσονται μέρα νύχτα από 55.000 αστυνομικούς κι άλλους 44.000 «αόρατους». Οτι στους ουρανούς των πόλεων θα πετάνε συνεχώς 39, πλήρως εξοπλισμένα, ελικόπτερα, ενώ δίπλα από το κάθε γήπεδο θα βρίσκονται δύο τεθωρακισμένα άρματα, ανά πάσα στιγμή έτοιμα να επέμβουν.

Από τα 15 δισ. ευρώ που επενδύθηκαν, τα περισσότερα (2) ξοδεύτηκαν για το lifting των ποδοσφαιρικών εγκαταστάσεων, συνολικής χωρητικότητας 570.000 ανθρώπων, με μεγαλύτερο το Soccer City του Τζοχάνεσμπουργκ και πλέον γοητευτικό το Moses Mabhida του Ντούρμπαν, που δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να παρακολουθήσουν ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι αναπαυτικά αλλά και αιωρούμενοι από τις καμπίνες ενός τελεφερίκ.

Τέσσερα επιπλέον δισ. επενδύθηκαν για το οδικό δίκτυο κι άλλα τόσα για την κατασκευή 4άστερων και 5άστερων ξενοδοχείων 202.000 κλινών, που εκτιμάται ότι θα μπορούν να φιλοξενήσουν από 300, έως 500.000 τουρίστες, κάτι που θα δημιουργούσε μία νέα θέση εργασίας για κάθε 12 τουρίστες.

Οπως και να 'χει, «ke nako!» Η ώρα, πράγματι, έφτασε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: