"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Το Κρεμλίνο φιμώνει

The New York Times

Η Ρωσία είναι επικίνδυνος τόπος για τους δημοσιογράφους. Ο κατάλογος των ρεπόρτερ που δολοφονήθηκαν ενώ αποκάλυπταν το οργανωμένο έγκλημα στη Μόσχα ή επειδή κάλυπταν τον πόλεμο στην Τσετσενία είναι ανατριχιαστικά μακρύς.

Αρθρο του Κλίφορντ Λέβι στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» αυτής της εβδομάδας περιγράφει το θάρρος των δημοσιογράφων που δέχτηκαν άγρια επίθεση ενώ έκαναν αποκαλύψεις για τη διαφθορά σε τοπικό επίπεδο. Το Κρεμλίνο προσπάθησε να φιμώσει το μεγαλύτερο μέρος της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας. Η στάση αυτή καθιστά τους δημοσιογράφους που τολμούν να κάνουν τη δουλειά τους εύκολο στόχο.

Σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, από το 1992 έχουν δολοφονηθεί στη Ρωσία 32 δημοσιογράφοι. Οι περισσότερες από αυτές τις υποθέσεις, όπως εκείνες που αναφέρονταν στο άρθρο, έμειναν άλυτες. (...)

Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν άλλη διέξοδο παρά να πουν τις τρομερές ιστορίες τους στον κόσμο. Ο πρόεδρος Ομπάμα διευκολύνει αυτή τη διαδικασία με την υπογραφή της Πράξης για την Ελευθερία στον Τύπο «Ντάνιελ Περλ», που απαιτεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ονομάζουν τις χώρες οι οποίες επιτρέπουν ή συμμετέχουν σε επιθέσεις κατά δημοσιογράφων. Το Κρεμλίνο πρέπει να δράσει. Αν ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ θέλει πραγματικά να πατάξει τη διαφθορά, ας ξεκινήσει διώκοντας και προσάγοντας στη Δικαιοσύνη όλους όσοι επιχειρούν να φιμώσουν στη Ρωσία τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους

Δεν υπάρχουν σχόλια: