"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Στα… αθλήματα «παίζει» η ελληνοτουρκική εμπιστοσύνη.

Κλιμάκιο τούρκων στρατιωτικών στην Αθήνα συζητεί τα ΜΟΕ και κάνει τουρισμό στο Ναύπλιο και στην Επίδαυρο

Του Α. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Πέντε τούρκοι στρατιωτικοί βρίσκονται από χθες στην Ελλάδα. Ο σκοπός της επίσκεψής τους, η οποία ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή, είναι να καθοριστούν οι δραστηριότητες στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δύο χωρών για το έτος 2011. Οι πέντε ανώτατοι και ανώτεροι τούρκοι αξιωματικοί δεν θα μείνουν όμως μόνο εντός του Πενταγώνου για συζητήσεις. Θα πάνε ακόμη και εκδρομή στο Ναύπλιο, ενώ θα περιηγηθούν τον αρχαιολογικό χώρο Επιδαύρου- Μυκηνών. Αλλωστε η ελληνοτουρκική φιλία και συνεργασία θέλει και καλοπέραση…

Πόσο αποδίδουν τα συνολικά 29 στρατιωτικά ΜΟΕ Ελλάδας- Τουρκίας που έχουν υπογραφεί από το 2000 ως και σήμερα; «Μάλλον ελάχιστα» απαντούν διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές που χειρίζονται τα συγκεκριμένα θέματα. Παρ΄ όλα αυτά, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα στην Αγκυρα ανακοινώθηκαν άλλα πέντε ΜΟΕ. Οπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, «το ουσιαστικότερο ΜΟΕ παραμένει ακόμη και σήμερα το μνημόνιο κατανόησης Παπούλια- Γιλμάζ,που χρονολογείται από το 1988.Ακόμη και αυτό όμως καταστρατηγείται από την Αγκυρα».

Εκτός από τα 29 στρατιωτικά ΜΟΕ υπάρχουν και ορισμένα ακόμη. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι τα μέτρα αυτά, αν και αφορούν κατά κύριο λόγο θέματα «χαμηλής πολιτικής», παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό για πολλούς- κυρίως στο υπουργείο Εξωτερικών.

Το κρισιμότερο ερώτημα όμως είναι το εξής, όπως το διατυπώνουν ενημερωμένες πηγές. «Υστερα από τόσα ΜΟΕ, για ποιον λόγο δεν έχει οικοδομηθεί ακόμη εμπιστοσύνη; Μήπως αυτό συμβαίνει επειδή η υπογραφή τέτοιων μέτρων δεν είναι τίποτε άλλο από στάχτη στα μάτια μπροστά στα βαθιά προβλήματα που παραμένουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας; Η “κόκκινη γραμμή” μεταξύ του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα και του Εσκί Σεχίρ ενεργοποιείται πάντως ορισμένες φορές. Το κακό είναι ότι αυτό γίνεται συνήθως με τουρκική υπαιτιότητα».

Πολλά από τα μέτρα αυτά πάντως αγγίζουν τα όρια του ευτράπελου ή παραμένουν στα χαρτιά, διότι τελικά δεν υλοποιούνται. Ποια θα μπορούσε να είναι η χρησιμότητα της διοργάνωσης αμοιβαίων εθιμοτυπικών επισκέψεων μεταξύ των Σχολών Πολέμου στο πλαίσιο προγραμματισμένων ταξιδιών στο εξωτερικό; Ή ακόμη και των αγώνων ατομικών αθλημάτων;

ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: