"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο Μαντέλης, η Μαντέλη, το Μαντέλι


Η χθεσινή κατάθεση του πρώην υπουργού Μεταφορών Τάσου Μαντέλη στη Βουλή θα έπρεπε να μαγνητοσκοπηθεί και να διδάσκεται στα σχολεία, στο μάθημα της Αγωγής του Πολίτη, αν ποτέ ξαναδιδασκόταν αυτό το μάθημα. Από τη χθεσινή κατάθεση εμείς, που έχουμε το προνόμιο να πληροφορούμαστε όσο πιο πολλά γίνεται, σε αντίθεση με τους πολίτες, που έχουν το δυστύχημα να πληροφορούνται όσα τους επιτρέπουμε εμείς, είχαμε την ευκαιρία να εξαγάγουμε τα εξής ασφαλή συμπεράσματα:

* Οταν ένας υπουργός ομολογεί ότι δωροδοκήθηκε από μια εταιρεία, είναι κυνικός, θρασύς, ξετσίπωτος, σύμφωνα με τους τηλεεισαγγελείς του σιναφιού μας. Αν το αρνιόταν, ενώ όλος ο κόσμος το υποψιαζόταν, θα ήταν απλώς ανώνυμο λαμόγιο.

* Συμπέρασμα: Η κατάθεση της αλήθειας είναι επιθυμητή, αρκεί να μη θίγει αυτούς που εμείς υποστηρίζουμε και να θίγει αυτούς που οι πολιτικές μας διαπλοκές εχθρεύονται.

Οταν προ ημερών κατέθετε στη Βουλή η κυρία Μαντέλη κατά της προηγούμενης κυβέρνησης για την υπόθεση του Βατοπεδίου, αναιρώντας τις προηγούμενες καταθέσεις της, ήταν ένας αξιόπιστος μάρτυρας, που αποκάλυπτε την ανάμιξη του μεγάρου Μαξίμου στη διαπλοκή!

Χθες, ο συνεπώνυμός της Τάσος Μαντέλης, καταθέτοντας τα πράγματα με τ' όνομά τους, ήταν ένας αμφιλεγόμενος μάρτυρας που δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε όσα μας έλεγε.

Συμπέρασμα: Δεν έχει χαθεί ακόμα η ευγένεια στον τόπο. Ο λόγος των κυριών προηγείται εκείνου των κυρίων. Και τυγχάνει ευγενέστερης υποδοχής.

Οταν σχεδόν ολόκληρο το πολιτικό σύστημα των δύο μεγάλων κομμάτων βρωμάει και ζέχνει εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια, με τις διαπλοκές του και την κακοδιαχείριση, και χρηματίζεται σε μεγάλο βαθμό (απόδειξη το πόθεν της περιουσίας τους, που δεν ελέγχεται ποτέ εξονυχιστικά απ' τους ίδιους!) τα ΜΜΕ μένουν μ' ανοιχτό το στόμα, για το θεαθήναι, που ο πρώην υπουργός ομολογεί δυο χρηματισμούς 200.000 και 250.000 μάρκων από τη Siemens!

Τώρα τα βρήκαν τα ακίνητα του κ. Μαντέλη οι συνάδελφοί του; Στο πόθεν έσχες του στη Βουλή δεν τα έλεγξαν από τότε, όπως και των άλλων υπουργών και των δύο κομμάτων που κυβερνούσαν;

Πολύ περισσότερο, που ο πρώην υπουργός και εργαζόμενος τώρα για τα πετρέλαια του Αζερμπαϊτζάν (κανείς δεν χάνεται) είπε χτες στη Βουλή το σοβαρότερο, πως αυτά που πήρε δεν ήταν μίζες. «Μίζα για υπουργό είναι 10.000.000».

Αν ήταν η Μαντέλη του Βατοπεδίου θα είχε γίνει σεισμός και μια νέα εξεταστική θα εζητείτο επειγόντως για να βρούμε τους χρηματιζόμενους υπουργούς. Τώρα, γαργάρα. Ούτε κανείς τολμάει διακομματικά να ζητήσει εξονυχιστικό έλεγχο του πόθεν έσχες όλων των πρώην υπουργών.

«Οι χορηγίες σε υπουργούς», είπε ο κ. Μαντέλης «είναι συστατικό στοιχείο του παιχνιδιού». Συγκινήθηκε κανείς; Αρχίζει τώρα καμία έρευνα; Εγώ προσωπικά βλέπω απέλπιδες προσπάθειες δημοσιογράφων και πολιτικών των δύο κομμάτων να σώσουν την τιμή ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. και να μη φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο. Πού το θυμήθηκα τώρα, ε;

Συμπέρασμα: Τι να σου κάνει και το μαχαίρι με τόσο χοντρή πέτσα, που αντιστέκεται.

Οκ. Μαντέλης κατέθεσε ότι είχε τα χρήματα κοντά στα παιδιά του, που σπούδαζαν έξω. Ακριβώς την ίδια δικαιολογία είχε πει και ο μακαρίτης υπερυπουργός Αγαμ. Κουτσόγιωργας για τα λίγα εκατομμύρια, που αποδείχτηκε ότι εισέπραξε λάθρα.

Συμπέρασμα: Μπαίνει σε μεγάλο πειρασμό όποιος υπουργός σπουδάζει τα παιδιά του έξω. Δεν βαριέσαι. Και υπουργοί χωρίς παιδιά μπήκαν κατά καιρούς σε πειρασμό. Οχι γι' αυτούς. Για τη φουκαριάρα τη μάνα τους.

Η οποία, παρεμπιπτόντως, παίρνει τη σύνταξη του μακαρίτη του άντρα της, ως κόρη ορφανή στρατηγού, δικαστικού ή άλλου δημόσιου λειτουργού, θα σας γελάσω. Συντόμως, πάντως, ως κόρη ορφανή από όποια ανεξαρτησία τής άφησαν οι οσφυοκάμπτες κυβερνήτες της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: