"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τότε που διέψευδε και μιλούσε για πλεκτάνη...

Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ

Ο υπουργός «Α. Rocos», ο υπουργός που επί κυβέρνησης Κ. Σημίτη υπέγραψε τις προγραμματικές απευθείας αναθέσεις σε ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΗΣΑΠ κ.ά., χρειάστηκε δύο χρόνια για να παραδεχτεί ότι η Siemens ήταν χορηγός του!

Μέχρι τη χθεσινή δημόσια ομολογία του όλα ήταν συκοφαντίες και πλεκτάνη!

Η «Ε» στις 18 Ιουνίου 2008 με το δημοσίευμα που έφερε τον τίτλο «Δικαιούχος ο υπουργός κ. Α. Rocos» είχε αποκαλύψει ένα ιδιόγραφο σημείωμα έξι γραμμών, που αποδέσμευσαν οι διαχειριστές των μαύρων ταμείων της Siemens από το Μόναχο.

Αυτοί ισχυρίζονταν ότι στο λογαριασμό του σημειώματος έστειλαν χρήματα που προορίζονταν για τον υπουργό Τάσο Μαντέλη. Το σημείωμα αυτό, που ήταν εκτός δικογραφίας, έγραφε πως τα εμβάσματα πρέπει να σταλούν στον λογαριασμό 22157 της Γενεύης στην Τράπεζα Canadian Imperial Bank of Commerce LTD (CIBC). Ηταν σαφές πως το ραβασάκι είχε σταλεί από την Αθήνα στο Μόναχο... για τα περαιτέρω και οι «αλεπούδες» το είχαν αρχειοθετήσει, καθώς είχαν αποδεσμεύσει υπουργικό χρήμα.

Σε σύντομο διάστημα και ενώ εξελισσόταν η προκαταρκτική έρευνα από τον κ. Π. Αθανασίου το ραβασάκι επιβεβαιώθηκε.

Στις 2 Νοεμβρίου 1998 στον λογαριασμό τού Α. Rocos είχαν εμβαστεί 200.000 μάρκα. Αυτά είχαν σταλεί υπό το καμουφλάζ του λογαριασμού 480028-60Τ της Αντωνίας Μάρκου από την UBS Ζυρίχης, στον οποίο πληρεξούσιος-διαχειριστής ήταν ο πρώην γενικός διευθυντής της Siemens Ηλίας Γεωργίου (από το 1993 μέχρι και το 2003). Στον λογαριασμό αυτό το επίμαχο ποσό είχε εμβαστεί από τη μητρική Siemens και ειδικότερα από το άντρο των μαύρων πληρωμών του Ζάλτσμπουργκ στη Raiffeisen verband.

«Δεν είχα ποτέ...»
Πριν από τη δημοσίευση της αποκάλυψης, η «Ε» επικοινώνησε (στις 2 Ιουνίου 2008) με τον κ. Μαντέλη, που βρισκόταν στο Μπακού, θέτοντας υπόψη του όλα τα στοιχεία του λογαριασμού αλλά και τους ισχυρισμούς ότι αυτός ήταν ο αποδέκτης του χρήματος της Siemens.

Μεταφέραμε τη συζήτηση ως εξής: ο πρώην υπουργός στην αρχή έμεινε άφωνος. Επιμείναμε να μας πει αν έχει σχέση με τον λογαριασμό, αν είναι δικός του. Εντύπωση μας προκάλεσε το γεγονός ότι δεν ρώτησε σε ποια χώρα είναι ο λογαριασμός. Ο κ. Μαντέλης δεν εξεπλάγη ούτε από την αναφορά στο όνομα της τράπεζας, που δεν είναι και παγκοίνως γνωστή. Επιμείναμε και τελικά μας είπε: «Δεν αναγνωρίζω αυτό τον λογαριασμό. Δεν είχα ποτέ συναλλαγή και με κανέναν».

Ταυτόχρονα με το έμβασμα αποκαλύφθηκε και ο συντάκτης του χειρόγραφου σημειώματος που έφτασε στη μαμά Siemens. Ηταν, κατά πληροφορίες, ο τότε σύμβουλος του κ. Μαντέλη, ο Αριστείδης Μαντάς, που είχε θητεύσει σε υψηλές θέσεις στα ΕΛΤΑ και στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Μαντέλης και Μαντάς με γραπτές ανακοινώσεις τους διέψευδαν κατηγορηματικά την εμπλοκή τους. Ο πρώτος ισχυριζόταν πως δεν μπορεί να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας και ο δεύτερος έκανε λόγο για κατασκευάσματα πολιτικής και αστυνομικής φαντασίας. Η γραφολογική εξέταση που διέταξε ο κ. Αθανασίου εξέθεσε τον κ. Μαντά, ενώ ο αόρατος -τότε- δικαιούχος του λογαριασμού στην CIBC, με μαντατοφόρους διεμήνυε ότι αν κληθεί από τη Δικαιοσύνη, θα αποκαλύψει ποιος πήρε τα χρήματα από τη Siemens. Αυτός ήταν ο κουμπάρος του Τ. Μαντέλη, ο Γ. Τσουγκράνης, όπως εσχάτως αποδείχθηκε.

Από νέα στοιχεία της δικογραφίας βρέθηκε και δεύτερο έμβασμα της Siemens προς τον Α. Rocos. Αυτό στάλθηκε για τις δουλειές της Ρουμανίας στις 7 Φεβρουαρίου 2000 και είναι ύψους 250.000 μάρκων. Το έμβασμα αυτό περιέχεται στην έκθεση της Debevoise & Plimpton LLP υπό τον τίτλο «Εργο ΟΤΕ Ρουμανία - Επιβεβαιωμένες πληρωμές», όταν ο ΟΤΕ ξεσάλωνε στις απευθείας αναθέσεις στη Romtelecom, τον έλεγχο της οποίας είχε από το τέλος του 1998.

Από την έκθεση αυτή προκύπτει ότι η Siemens, προκειμένου να πάρει ρουμανικές προμήθειες, είχε καταβάλει σε διάστημα 16 μηνών μυστικές πληρωμές 25,8 εκατ. μάρκων ή 13,9 εκατ. ευρώ. Στους αποδέκτες των γερμανικών μιζών περιλαμβάνεται σύζυγος διευθυντικού στελέχους του ΟΤΕ που φέρεται να λαμβάνει 300.000 μάρκα σε λογαριασμό της Midland στο Λονδίνο και στο όνομα Παναγιώτα Κόκκινου, αλλά και μεγαλοστέλεχος (τότε) της Intracom. Ουδείς έχει κληθεί από τη Δικαιοσύνη και από την εξεταστική.

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών πάντως ήταν αγαπημένος της Siemens. Αυτό προκύπτει από τα ημερολόγια του Μ. Χριστοφοράκου, στα οποία καταγράφονται δεκάδες επαφές (τηλεφωνικές αλλά και συναντήσεις) με τον κ. Μαντέλη, ακόμα και όταν αυτός δεν ήταν υπουργός. Η οικειότητα του κ. Μαντέλη με τον Χριστοφοράκο τεκμαίρεται και από το βιογραφικό που ο πρώτος τού απέστειλε μετά τις εκλογές του 2004 (2/6/2004), με αίτημα την πρόσληψη συγγενικού του προσώπου από τη Siemens.

Το alter ego...
Πάντως, μετά τη χθεσινή παραδοχή Μαντέλη, βεβαιώνεται ότι η Siemens ήταν χορηγός στα κόμματα εξουσίας, σε υπουργούς που έβαζαν υπογραφές, σε πολιτικά τζάκια και σε άλλους χρήσιμους για τις δουλειές της. Αυτό όμως που ακόμα δεν έχει φανεί, είναι πόσους και με πόσα πλήρωνε το alter ego της, η Intracom, για την εξασφάλιση της πρωτοκαθεδρίας στις χρυσές παραγγελίες του ΟΤΕ και των θυγατρικών του.

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: