"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η κονσέρβα έγινε διακοσίων ετών

Διακοσίων ετών έγινε μια από τις σημαντικότερες, αλλά και πιο «ταπεινές» ανακαλύψεις που παρά την ηλικία της εξακολουθεί να έχει σημαντική θέση στην καθημερινότητά μας. Η κονσέρβα, το αεροστεγές μεταλλικό κουτί που μπορεί να διατηρεί επί μήνες αναλλοίωτα τρόφιμα κάθε είδους μπορεί να «γεννήθηκε» πριν από δύο αιώνες, αλλά ακόμα και σήμερα κανένας άλλος τρόπος διατήρησης τροφίμων δεν στάθηκε ικανός να απειλήσει τα πρωτεία της.

Μπορεί σήμερα να μην της δίνουμε και μεγάλη σημασία αλλά η αλήθεια είναι ότι το παρελθόν της κονσέρβας είναι σημαντικό και η γέννησή της ιστορική. Ο Ναπολέων υποσχέθηκε να ανταμείψει πλουσιοπάροχα οποιονδήποτε θα έβρισκε τρόπο ώστε οι άνδρες του στρατού να μην δηλητηριάζονται και να μην πεθαίνουν από την αλλοίωση των τροφίμων που μετέφεραν μαζί τους στις εκστρατείες.

Ενας μάγειρας, ο Νικολά Απέρ είχε καταφέρει να συντηρήσει σε καλή κατάσταση τρόφιμα που είχε κλείσει αεροστεγώς σε υάλινα δοχεία. Η μεταφορά του γυαλιού, ωστόσο, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ετσι, πριν 200 χρόνια ένας Βρετανός έμπορος, ο Πίτερ Ντιούραν επινόησε και κατασκεύασε την πρώτη μεταλλική, ελαφριά και ανθεκτική κονσέρβα, που σιγά σιγά γνώρισε εξαιρετική επιτυχία και χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον.

Εκτός από ταπεινό δοχείο η κονσέρβα έχει αποτελέσει έργο Τέχνης. Τη δεκαετία του 1960, ο Αντι Γουόρχολ απαθανάτισε τις κονσέρβες της έτοιμης σούπας Campbel ως σύμβολο της καταναλωτικής κουλτούρας, της «βιασύνης» και της μαζικής παραγωγής σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: