"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Οι βιεννέζοι πρωταθλητές στην ποιότητα ζωής

Η Βιέννη κατακτά για δεύτερη συνεχή χρονιά την 1η θέση στον κόσµο από την άποψη του βιοτικού επιπέδου. Αυτό έδειξε έρευνα της εταιρείας συµβούλων ανθρώπινου δυναµικού Μercer.

Στην ίδια κατάταξη, που περιλαµβάνει συνολικά 221 πόλεις από όλο τον κόσµο, η Αθήνα µε 89,3 βαθµούς µοιράζεται την 75η θέση µε το Ντουµπάι, ανεβαίνοντας µία θέση από πέρσι. Τελευταία, για άλλη µια φορά, η Βαγδάτη η οποία, συγκεντρώνοντας µόλις 14,7 βαθµούς, θεωρείται η πόλη µε το χαµηλότερο βιοτικό επίπεδο.

Καλύτερο επίπεδο ζωής εξακολουθούν να απολαµβάνουν οι κάτοικοι των πόλεων της Δυτικής Ευρώπης, µε τη Ζυρίχη και τη Γενεύη να καταλαµβάνουν τη 2η και την 3η θέση αντίστοιχα, ενώ η Γερµανία εκπροσωπείται στην πρώτη δεκάδα µε τρεις πόλεις, το Ντύσελντορφ, τη Φρανκφούρτη και το Μόναχο. Το Βανκούβερ του Καναδά βρίσκεται στην 4η θέση και ακολουθεί το Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Η Βέρνη και το Σίδνεϊ συµπληρώνουν την πρώτη δεκάδα.
Οσον αφορά τις ΗΠΑ, αίσθηση προκάλεσε η Χονολουλού, που για πρώτη φορά φέτος εντάχθηκε στη λίστα, και µάλιστα στην 31η θέση, ένα σκαλί ακριβώς πριν από το Σαν Φρανσίσκο. Η Σιγκαπούρη, 28η στην κατάταξη, βρέθηκε στην κορυφή των ασιατικών πόλεων, ενώ το Τόκιο έπεται 12 θέσεις πιο χαµηλά.

Για την εν λόγω έρευνα, που πραγµατοποιείται κάθε χρόνο, οι υπεύθυνοι της Μercer έχουν θεσπίσει 39 κριτήρια: πολιτικά, οικονοµικά κοινωνικά, περιβαλλοντικά. Η προσωπική ασφάλεια, η υγεία, οι δυνατότητες για µόρφωση, καθώς επίσης η σωστή λειτουργία των µέσων µαζικής µεταφοράς, αλλά και των δηµόσιων υπηρεσιών είναι µερικοί από τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην κατάταξη.

Οι υπεύθυνοι της έρευνας συνέταξαν και µια δεύτερη λίστα µε τις πιο πράσινες πόλεις του κόσµου, όπου στην πρώτη θέση βρίσκεται το Κάλγκαρι του Καναδά, ενώ στην τελευταία το Πορτ ο Πρενς της Αϊτής. Η Αθήνα σε αυτήν την κατηγορία καταλαµβάνει µόλις την 138η θέση µε 78,6 βαθµούς.

πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: