"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η σοβαρότερη απειλή...

Του Ian Bremmer / Τhe New York Times

Επειτα από εβδομάδες προσεκτικής διερεύνησης, η Νότιος Κορέα κατηγόρησε δημοσίως τη Βόρειο Κορέα για ανοιχτή κήρυξη πολέμου. Η αιτία είναι ότι η Β. Κορέα βύθισε τη νοτιοκορεατική κορβέτα «Τσεονάν» σκοτώνοντας 46 ναύτες. Ο πρόεδρος της Ν. Κορέας Λι Μιουγκ Μπακ δεσμεύτηκε να δώσει σκληρή απάντηση, όμως η Σεούλ δεν διακινδυνεύει έναν πόλεμο που δεν μπορεί να νικήσει.

Η Πιονγιάνγκ έχει επιδείξει ανάλογη δράση και στο παρελθόν.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 επετέθη σε νοτιοκορεατικό πολεμικό πλοίο, πραγματοποίησε αεροπειρατεία σε νοτιοκορεατικό αεροσκάφος, έστειλε αντάρτες να εισβάλουν στο προεδρικό μέγαρο της Ν. Κορέας.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 Βορειοκορεάτες βομβάρδισαν ξενοδοχείο στη Βιρμανία, όταν αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον πρόεδρο της Ν. Κορέας, και ανατίναξαν νοτιοκορεατικό αεροσκάφος σκοτώνοντας 155 ανθρώπους.

Εκτοτε δεν υπήρξαν σημαντικά εχθρικά περιστατικά μεταξύ Πιονγιάνγκ και Σεούλ. Γιατί λοιπόν τώρα;

Υπάρχουν φήμες ότι ο ηγέτης της Β. Κορέας, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, πεθαίνει και ότι διέταξε την επίθεση για να ενισχύσει τη στήριξη των στρατιωτικών προς τον γιο και διάδοχό του, Κιμ Γιονγκ Ουν. Πρόκειται όμως για αστήρικτες φήμες. Τους περασμένους μήνες, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ είχε συναντήσεις με ξένους ηγέτες οι οποίοι δεν ανέφεραν ότι έμοιαζε ετοιμοθάνατος

Υπάρχει ωστόσο μια πολύ σοβαρότερη απειλή που προκαλεί αναταραχή στη Β. Κορέα. Το 2002, η Πιονγιάνγκ άρχισε μικρά πειράματα με τον καπιταλισμό. Στόχος της ήταν να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής δίνοντας στους πολίτες πρόσβαση σε εισαγόμενα καταναλωτικά αγαθά. Η εισαγωγή κινητών τηλεφώνων, ραδιοφώνων και βιντεοταινιών από την Κίνα δημιούργησε μια νέα τάξη εμπόρων στη Β. Κορέα αλλά και νέες ευκαιρίες για διαφθορά.

Στις αρχές του περασμένου έτους, η βορειοκορεατική κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει τη μαύρη αγορά. Στις 30 Νοεμβρίου, διέταξε νομισματική μεταρρύθμιση για να πατάξει τη διαφθορά και να περιορίσει τον πληθωρισμό. Οι συνέπειες ήταν δραματικές. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στους Βορειοκορεάτες ότι είχαν μόνο μία εβδομάδα στη διάθεσή τους για να μετατρέψουν τα ξένα νομίσματα σε βορειοκορεατικό νόμισμα. Επήλθε πανικός και ο πληθωρισμός έφτασε στα ύψη. Ο πλούτος της βορειοκορεατικής μεσαίας τάξης εξανεμίστηκε.

Και τότε συνέβη κάτι εντυπωσιακό\u0387 η Β. Κορέα ξανάνοιξε την αγορά και επέτρεψε τις συναλλαγές σε ξένο νόμισμα. Ο πρωθυπουργός ζήτησε δημοσίως συγγνώμη και ο υπουργός Οικονομικών εκτελέστηκε. Με άλλα λόγια, η διαδοχή του Κιμ Γιονγκ Ιλ δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η βορειοκορεατική ελίτ. Ο σημαντικότερος φόβος της είναι ότι το καθεστώς δεν μπορεί να κρατάει τον λαό απομονωμένο για πάντα.

Η Πιονγιάνγκ βύθισε λοιπόν τη νοτιοκορεατική κορβέτα «Τσεονάν» για να δημιουργήσει στρατιωτική κρίση και να συσπειρώσει τον λαό κατά της Ν. Κορέας; Ισως. Η επίθεση αυτή θα επιφέρει, άραγε, την ενότητα του βορειοκορεατικού στρατού που θα διευκολύνει τη διαδικασία της διαδοχής του Κιμ Γιονγκ Ιλ, αν αυτός πεθάνει; Πιθανόν.

Δικαίως Κίνα και Ν. Κορέα φοβούνται ότι αν καταρρεύσει το καθεστώς της Πιονγιάνγκ, αμφότερες θα γεμίσουν με Βορειοκορεάτες φτωχούς μετανάστες. Πέρα από τις εικασίες, η ανασφάλεια της Β. Κορέας φτάνει σε σημείο καμπής και προκαλεί φόβους για νέες εχθροπραξίες που θα οδηγούσαν τις δυνάμεις της Β. και της Ν. Κορέας σε έναν πόλεμο καταστροφικό και για τις δύο χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: