"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η σφήνα της Βόρειας Κορέας

Tης Ριτσας Μασουρα

Ταχύτατες οι εξελίξεις. Συναγωνίζονται την ταχύτητα των πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται καθημερινά ενώπιον νέων ή παλαιότερων κρίσεων. Αδυνατεί να τις αναλύσει, γνωρίζει όμως καλά ότι την αφορούν άμεσα. Ενώ, λοιπόν, δεν έχει ακόμη καταποντιστεί στον πυθμένα της επικαιρότητας η «αμαρτωλή» συμφωνία Τουρκίας, Βραζιλίας, Ιράν για τα πυρηνικά του τελευταίου, με τον αμερικανικό Τύπο να επικρίνει αυστηρά την «αυθάδεια» της Αγκυρας που ανακάτεψε τα έγγραφα στο ιρανικό ντοσιέ, ένας άλλος, επίσης πυρηνικού περιεχομένου, φάκελος ανάβει στο φουλ τις μηχανές της διπλωματίας.

Η καταγγελία της Νότιας Κορέας σε βάρος της Πιονγιάνγκ ότι αυτή βύθισε στις 26 Μαρτίου το πολεμικό σκάφος της Cheonan, στην Κίτρινη Θάλασσα, σήμανε συναγερμό στα στρατιωτικά επιτελεία των δύο χωρών, επαναφέροντας τις βαθιά ριζωμένες διαφωνίες Βόρειας και Νότιας Κορέας που φτάνουν εκεί λίγο μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν το τμήμα της κορεατικής χερσονήσου βόρεια του 38ου παράλληλου καταλήφθηκε από σοβιετικά στρατεύματα, ενώ το νότιο από αμερικανικά. Παράλληλα, ανέδειξε τις προθέσεις του Ερημίτη της Πιονγιάνγκ, Κιμ Γιονγκ Ιλ, γιου του Κιμ ιλ Σουνγκ, αγαπημένου της αριστεράς στη Δύση τις παλιές καλές δεκαετίες του 20ού αιώνα, όταν η ΕΣΣΔ ήταν κραταιά δύναμη και η Κίνα προβάριζε στα κρυφά το καπιταλιστικό νυφικό της

Ενας παρατηρητής θα έλεγε απλά: «μια από τα ίδια» Η Βόρεια Κορέα αρέσκεται στο να προκαλεί τη διεθνή κοινότητα. Εκτοξεύει πυραύλους, βυθίζει νοτιοκορεατικά πλοία και με την πρώτη ευκαιρία κουνάει μπροστά στη μύτη της Ουάσιγκτον το χαρτί των πυρηνικών όπλων. Διασπορά φόβου!

Ωστόσο, αυτή τη φορά το «μια από τα ίδια» είναι απλουστευτικό. Για τρεις λόγους:

Η παγκόσμια οικονομική λαίλαπα αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα, γιγαντώνοντας την Κίνα, η οποία εμμέσως και διά των αμερικανικών ομολόγων «ελέγχει» τις ΗΠΑ, η Πιονγιάνγκ αναζητεί νέο σημείο εκκίνησης στις σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα, προετοιμάζοντας τη διαδοχή στην κορυφή, και η Αμερική, μαζί με Κίνα και Ρωσία, βρίσκεται ένα βήμα πριν από την επιβολή πρόσθετων αυστηρότατων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Η τιθάσευση της Τεχεράνης είναι το δεύτερο μετά το Αφγανιστάν στοίχημα του Ομπάμα. Η σφήνα, επομένως, της Βόρειας Κορέας ισοδυναμεί με το άνοιγμα ενός ακόμη μετώπου που μπορεί να οδηγήσει το Πεκίνο ακόμη και σε αλλαγή πλεύσης στο ζήτημα του Ιράν. Φόβος και αλλαγή ισορροπιών!

Οι ΗΠΑ ενισχύουν το διπλωματικό πλεονέκτημα στην παρούσα φάση. Σύμμαχός τους, πρωτίστως, η Ιαπωνία και φυσικά η Σεούλ, η οποία αν και βαθιά προσβεβλημένη από τη βύθισης της κορβέτας της οφείλει να δημιουργήσει προστατευτικό κέλυφος για τους ξένους επενδυτές. Το χρηματιστήριό της προχθές κατέρρευσε και οι επενδυτές κλείνουν βαλίτσες. Το παράδειγμα του μεσογειακού νότου τρομάζει.

Πολλά θα κριθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, όταν ΗΠΑ και Ν. Κορέα υλοποιήσουν το σχέδιό τους για γεωτρήσεις στην Κίτρινη Θάλασσα, εκεί όπου βυθίστηκε το Cheonan. Κόκκινο πανί όχι μόνο για την Πιονγιάνγκ.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: