"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Χθεσινοί υμνητές, τωρινοί διώκτες

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
bartzinopoulos@hotmail.com

Θυμάστε πότε ήταν που ο Καραμανλής υποχρεώθηκε να κάνει την πρώτη δήλωσή του για το Βατοπέδι; Θυμάστε με ποια ευκαιρία; Θυμάστε τι είχε προηγηθεί; Και, το κυριότερο, θυμάστε ποια υποδοχή είχαν επιφυλάξει στις δηλώσεις του τα γνωστά και επώνυμα παπαγαλάκια της τηλεοπτικής και έντυπης ενημέρωσης;

Πολύ πρόσφατα είναι για να τα έχετε ξεχάσει. Είχε συμπληρωθεί ένα τρίμηνο που το σκάνδαλο ήταν πρώτο θέμα σε εφημερίδα και τηλεόραση, στην εξεταστική επιτροπή οι «νεοδημοκράτες» είχαν μαγειρέψει ένα πόρισμα που έλεγε ό,τι λένε και τώρα και πάνω εκεί εμφανίστηκε ο Καραμανλής να μας πει πως όλο αυτό τον καιρό δεν είχε καταλάβει τι ακριβώς συνέβαινε, αλλά τώρα που κατάλαβε, ξέρει ότι δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, μόνο πολιτικές και αυτές τις αναλαμβάνει ο ίδιος.

Θυμάστε τις αντιδράσεις των τηλεπαρουσιαστών και τηλεσχολιαστών; Αντί να του την πέσουν επειδή έφτανε στην κατάντια να δηλώνει έμμεσα πως ήταν ένας βλάκας και μισός, που επί τρεις μήνες δεν είχε καταλάβει τι γινόταν στη χώρα που υποτίθεται ότι κυβερνούσε, στήθηκαν όλοι μπροστά στις κάμερες και ανταγωνίζονταν ποιος θα τον γλείψει περισσότερο και ποιος θα του πλέξει το καλύτερο εγκώμιο για την... ευθιξία που δήθεν επέδειξε.

Φυσικά τότε ήταν ακόμη πρωθυπουργός. Και αρκετά ισχυρός, μάλιστα. Σήμερα δεν είναι τίποτα. Ενας, κατά γενική ομολογία, αποτυχημένος πολιτικός που ούτε να υπερασπιστεί τις επιλογές και τα πεπραγμένα του δεν έχει τολμήσει. Και δρυός πεσούσης, που λένε, όποιος θέλει ξυλεύεται. Οι χθεσινοί υμνητές και κόλακες έχουν μεταβληθεί σε τωρινούς «διώκτες» και κατηγόρους. Αυτοί που εκθείαζαν την κάθε βλακώδη μεγαλοστομία του σήμερα αξιώνουν τον πολιτικό αποκεφαλισμό του και μάλιστα από εκείνους τους οποίους ευεργέτησε.

Βέβαια, δεν είναι πρωτοφανή τέτοια φαινόμενα. Το ξέρετε καλά, άλλωστε. Ιδιαίτερα στον χώρο μας είναι δυστυχώς συνήθη. Και προκλητικά. Με την ίδια άνεση που χθες εξυμνούσαν, σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι κατηγορούν και απαξιώνουν τα χθεσινά τους ινδάλματα. Ετσι τους βολεύει, έτσι τους συμφέρει, έτσι κάνουν.

Στη δημοσιογραφία, όπως και στη ζωή, αξία έχει να χτυπάς κάποιον όταν είναι ισχυρός. Και τον Καραμανλή λίγοι, ελάχιστοι τον χτυπήσαμε τότε. Σήμερα υποδύονται τους διώκτες οι χθεσινοί υμνητές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: