"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πρωτοποριακό σύστημα για φοιτητές με προβλήματα ακοής

Η καινοτόμος Υπηρεσία Διαμεταγωγής (Relay Service), που σχεδίασε το τμήμα ηλεκτρονικής προσβασιμότητας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιχειρεί να κάνει πράξη το δικαίωμα πρόσβασης των φοιτητών με πρόβλημα ακοής στο περιεχόμενο των ακαδημαϊκών σπουδών.

Λειτουργεί εδώ και μερικές εβδομάδες επί καθημερινής βάσης και απευθύνεται τόσο στους φοιτητές με ολική ή μερική απώλεια ακοής όσο και στους φοιτητές χωρίς ομιλία ή με σοβαρή δυσαρθρία.

Πρωταρχικός σκοπός της νεοσύστατης υπηρεσίας είναι η κάλυψη των βασικών απαιτήσεων απομακρυσμένης διαπροσωπικής επικοινωνίας των φοιτητών με προβλήματα ακοής τόσο με τους καθηγητές και τους συμφοιτητές τους όσο και με το λοιπό προσωπικό του πανεπιστημίου (π.χ. γραμματείες σχολών). Ο σκοπός επιτυγχάνεται μέσω κειμενοτηλεφωνίας και εικονοτηλεφωνίας, με διερμηνεία νοηματικής γλώσσας ή και με χειλεανάγνωση για τους φοιτητές που είναι εξοικειωμένοι μ' αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας.

Στην πράξη, ο υπάλληλος της Υπηρεσίας Διαμεταγωγής ασκεί τον ρόλο του ενδιάμεσου διερμηνέα μεταξύ του φοιτητή με απώλεια ακοής και του ατόμου με το οποίο θέλει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά. Δημιουργείται μια πλήρης αλυσίδα επικοινωνίας με αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών (εικονοτηλεφωνίας - κειμενοτηλεφωνίας), τελικό αποτέλεσμα της οποίας είναι η μεταγραφή προς τον φοιτητή με πρόβλημα ακοής του πλήρους διαλόγου του με τον ακούοντα καθηγητή, υπάλληλο του πανεπιστημίου ή συμφοιτητή του.

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη καταγραφή (αρχές περσινής χρονιάς), οι καταγεγραμμένοι φοιτητές με απώλεια ακοής του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι 83 άτομα. «Στην καταγραφή που πραγματοποιήσαμε, αξιοποιήσαμε και αξιολογήσαμε δηλωθέντα στοιχεία. Πιθανότατα ο πραγματικός αριθμός είναι αρκετά υψηλότερος», μας επισημαίνει ο επικεφαλής του τμήματος ηλεκτρονικής προσβασιμότητας, καθηγητής Πληροφορικής, Γιώργος Κουρουπέτρογλου, αποτιμώντας την εμβέλεια σε επωφελούμενους της νεοσύστατης υπηρεσίας. «Είναι εξαιρετικά κρίσιμο», συνεχίζει ο Γ. Κουρουπέτρογλου, «οι ίδιοι οι φοιτητές με προβλήματα ακοής να εκπαιδευτούν στη χρήση της νέας υπηρεσίας, να εξοικειωθούν μ' αυτή στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό».

Περισσότερες και αναλυτικότερες πληροφορίες για την Υπηρεσία Διαμεταγωγής στο http://access.uoa.gr  

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: