"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Μνήμη, συγκίνηση, αναδρομή – η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών διοργανώνει σήμερα εκδηλώσεις για την 557η Επέτειο της Αλωσης της Κωνσταντινουπόλεως

Tης Eλενης Mπιστικα

Η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών τιμά με εκδηλώσεις την 557η επέτειο της Αλωσης της Κωνσταντινουπόλεως, με ημερίδα σήμερα, Σάββατο, ανήμερα στην αποφράδα ημέρα της 29ης Μαΐου 1453 και θέμα: «Η Αλωση του 1453 και η συνέχεια του γένους», στο δημαρχιακό μέγαρο Παλαιού Φαλήρου, Τερψιχόρης 51 και Αρτέμιδος, από τις 18.00 έως τις 20.30, με πλειάδα εγκρίτων ομιλητών.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου κ. Χατζηδάκης και το διοικητικό συμβούλιο της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, με πρόεδρο τον καθηγητή πανεπιστημίου κ. Ουζούνογλου.

Η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών είναι το δραστήριο συντονιστικό όργανο όλων των σωματείων Κωνσταντινουπολιτών που ζουν στην Ελλάδα. Τα στελεχώνουν απελαθέντες, εκριζωθέντες Κωνσταντινουπολίτες, που δεν λησμονούν τη ρίζα της καταγωγής τους, την Πόλη του Βυζαντίου, της Ορθοδοξίας και της ακμής. Με συγκίνηση και περίσκεψη διοργανώνονται αυτές οι επετειακές εκδηλώσεις για την Αλωση. Θα μιλήσουν, με τη σειρά που δίνει η πρόσκληση: η κ. Μάχη Παΐζη-Αποστολοπούλου, ιστορικός, διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών: «Επί ξυρού ακμής. Η κοινωνία των Ρωμιών τις πρώτες δεκαετίες μετά την Αλωση». Ο Βλάσης Αγτζίδης, ιστορικός: «Ταυτότητες και ιδεολογικές αναζητήσεις πριν από την Αλωση». Ο Κωνσταντίνος Χολέβας, πολιτικός επιστήμων: «Η συνέχεια του Ελληνισμού και Αμφισβητίες». Ο Λίνος Μπενάκης, ιστορικός Φιλοσοφίας: «Οι Φιλόσοφοι της Μεγάλης του Γένους Σχολής». Η Φώφη Ραπτοπούλου και η Βίκυ Ξύδα - Ράλλη, Σύλλογος Πριγκηπιανών «Αγιος Γεώργιος Κουδουνάς», «Ρωμιοσύνης Πορεία».

Επισημαίνουμε ότι ο ιστορικός Φιλοσοφίας κ. Λίνος Μπενάκης πρόσφατα μίλησε στην Κωνσταντινούπολη, με θέμα τον ιδρυτή της Μεγάλης του Γένους Σχολής Πατριάρχη Γεννάδιο τον Β΄, μια ιστορική προσωπικότητα για τον Ελληνισμό, τον πρώτο και Πατριάρχη μετά την Αλωση που διατήρησε το ορθόδοξο θρησκευτικό συναίσθημα και τις ελληνικές παραδόσεις κάτω από πυκνά νέφη ισλαμισμού. Η εκδήλωση αυτή έγινε με την ευκαιρία της αποφοιτήσεως των τελειοφοίτων της Μεγάλης του Γένους Σχολής, ενώ την επομένη της ομιλίας έγινε και ωραία γιορτή στον ιστορικό χώρο της Σχολής.

Την Κυριακή 30 Μαΐου 2010 η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών τελεί μνημόσυνο του Αυτοκράτορα Παλαιολόγου και των Πεσόντων κατά την Αλωση της Κωνσταντινουπόλεως, στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Αθηνών, ώρα 11 π.μ. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην πλατεία Μητροπόλεως.

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: