Πληρώνει χρυσάφι σε ενοίκια το ΙΚΑ
Του Αντ. Βασιλόπουλου
Με το εξωφρενικό για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας και των ασφαλιστικών Ταμείων ποσό των 130 εκατ. ευρώ θα επιβαρυνθεί για τα επόμενα 9 χρόνια το ΙΚΑ, εφόσον ανανεωθεί το μισθωτήριο συμβόλαιο για το κτίριο που στεγάζει τη δεύτερη κλινική του Ιδρύματος στη Θεσσαλονίκη.
Το γεγονός αυτό αναδεικνύει την κακοδιαχείριση, την έλλειψη διαπραγμάτευσης σε πραγματικές τιμές, αλλά και το ότι η ακίνητη περιουσία του Ιδρύματος ύψους 1,5 δισ. ευρώ δεν αξιοποιείται υπέρ των ασφαλισμένων του.
Συγκεκριμένα, στα γραφεία της διοίκησης του Ιδρύματος βρίσκεται προς υπογραφή συμβόλαιο για την ανανέωση της μίσθωσης της δεύτερης κλινικής στην Καλαμαριά τα επόμενα 9 χρόνια (6+3) με μηνιαίο μίσθωμα 1,2 εκατ. ευρώ υπό τον όρο, την παροχή των υπηρεσιών (εστίαση, καφέ, κ.ά.) να την αναλάβει ο όμιλος που νοικιάζει στο Ίδρυμα το κτίριο. Στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν φήμες πως επίκειται η υπογραφή του συμβολαίου, παρά το γεγονός ότι από το 2008 η Επιθεώρηση του ΙΚΑ έχει εκδώσει πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο το συγκεκριμένο μισθωτήριο είναι «παντελώς ασύμφορο».
Εκ παραλλήλου μένει αναξιοποίητος εδώ και πάρα πολλά χρόνια χώρος 400 στρεμμάτων στην περιοχή του αεροδρομίου τεράστιας αγοραστικής και οικοπεδικής αξίας, με πρόσβαση προς όλες τις κατευθύνσεις της πόλης.
Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει τον παραλογισμό που επικρατεί, επειδή δεν γίνεται ορθολογική διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΙΚΑ πέρα από το παραπάνω ποσό, πληρώνει επιπλέον περί τα 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο για ενοίκια.
«Ο κολοσσός που λέγεται ΙΚΑ θα πρέπει να σταθεί στα πόδια του», σημειώνει ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Καλάμπαλης. Λέει δε ότι πριν από μερικά χρόνια το ΙΚΑ παραχώρησε δωρεάν στο Υπουργείο Πολιτισμού ένα νεοκλασικό στο κέντρο της πόλης, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιήσει ποικιλοτρόπως.
Ενδεικτικό είναι πως το ΙΚΑ εισπράττει από τα εκμισθωμένα ακίνητά του (σύμφωνα με στοιχεία της διοίκησης του ιδρύματος) περίπου 839.000 ευρώ τον μήνα, όταν η αντικειμενική τους αξία κυμαίνεται γύρω στα 200 εκατομμύρια ευρώ.
Την ίδια στιγμή, μισθώνει περίπου 600 ακίνητα σε όλη τη χώρα. Σε πολλές πρωτεύουσες νομών, μάλιστα, αναγκάζεται να κατανέμει τις υπηρεσίες του σε διάφορα μισθωμένα ακίνητα, με πολλαπλό κόστος, οικονομικό, οργανωτικό και λειτουργικό. Για παράδειγμα, ο Δήμος Ανατολής στα Γιάννενα έχει κάνει δωρεά πάνω από έναν χρόνο ένα οικόπεδο στο ΙΚΑ για να στεγάσει τις υπηρεσίες του. Μόνο που το Ίδρυμα δεν έχει ακόμη αποδεχτεί επισήμως τη δωρεά, ενώ πληρώνει περίπου 10.000 ευρώ τον μήνα για να στεγάσει σε 5 διαφορετικά ακίνητα υπηρεσίες του Περιφερειακού Υποκαταστήματος και της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας Ιωαννίνων.
Στην Αθήνα το κτίριο επί της οδού Πανεπιστημίου 46, εμβαδού άνω των 7.000 τ.μ., έχει περάσει από την Εθνική Τράπεζα στο Ίδρυμα και σήμερα υπομισθώνεται, ενώ πολλά γραφεία στους ορόφους είναι κενά. Όπως τονίζουν στελέχη της διεύθυνσης στέγασης του ασφαλιστικού φορέα, περίπου το 70% του κτιρίου είναι εκμισθωμένο.
Από τα καταστήματα και τους υπόλοιπους χώρους που παραμένουν μισθωμένοι στο κτίριο, το ΙΚΑ εισπράττει συνολικά 88.259 ευρώ. Στην οδό Πειραιώς, δίπλα στο Υπουργείο Εργασίας, έχουν ξεκινήσει πριν από 10 χρόνια έργα ανακαίνισης του κτιρίου, προκειμένου να στεγαστούν οι υπηρεσίες της διοίκησης. Η ανακαίνιση κάποια στιγμή σταμάτησε και ουδέποτε τα γραφεία της διοίκησης μεταφέρθηκαν εκεί
Η διεύθυνση στέγασης έχει προτείνει την ανακαίνιση του κτιρίου και τη δημιουργία ενός κέντρου συντάξεων. Υπομισθωμένα είναι και τα γραφεία επί της οδού Αμερικής 9, συνολικής δυναμικότητας 699,50 τ.μ. Το ΙΚΑ διαθέτει εκεί τρεις ορόφους (5ος-7ος), εκ των οποίων σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της διεύθυνσης στέγασης του ιδρύματος- εκμισθώνεται μόνο ο 5ος, εμβαδού 275 τ.μ., προς 1.519 ευρώ (δηλαδή 5,52 ευρώ το τ.μ.). Παρόμοια είναι η μοίρα του κτιρίου επί της οδού Αξαρλιάν (πρώην Λέκκα) 7 που ανήκει επίσης στο ΙΚΑ. Εκεί εκμισθώνονται στο υπόγειο 117 τ.μ. και άλλα 475 τ.μ. στα καταστήματα του ισογείου, προς 4.448 ευρώ (περίπου 9 ευρώ το τ.μ.). Τα υπόλοιπα 1.337 τ.μ. του ακινήτου στους ορόφους μένουν ανεκμετάλλευτα.
ΠΗΓΗ ΙΣΟΤΙΜΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ,
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ,
ΙΣΟΤΙΜΙΑ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΥΓΕΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου