"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πετρέλαιο και απληστία

Του BOB HERBERT / The New York Times

(...) Οι κίνδυνοι που εκλύθηκαν από την έκρηξη της εξέδρας πετρελαίου Deepwater Horizon είχαν βαθιές ρίζες - γεννήθηκαν από τη σκανδαλώδη, αρπακτική απληστία της πετρελαιοβιομηχανίας και των ισχυρών συμμάχων της στην κυβέρνηση.

Η Αμερική πουλάει την ψυχή της για το πετρέλαιο. Οι απέραντοι παράκτιοι βάλτοι της Λουιζιάνας, όπου ο Μισισιπής εκβάλλει στον κόλπο, ανήκουν στα ομορφότερα φυσικά οικοσυστήματα του κόσμου. Και είναι ζωτικής σημασίας για τους Αμερικανούς. Εκεί ζουν γαρίδες, είναι πέρασμα για τα αποδημητικά πουλιά και η περιοχή είναι γεμάτη από οστρακοειδή. (...)

Η απάντηση της κυβέρνησης Ομπάμα αλλά και του κόσμου στην τρομερή αυτή υπόθεση, για την οποία ευθύνεται μια πολιτικά δικτυωμένη πολυεθνική, ήταν εξοργιστικά χλιαρή. Δεχόμαστε το μαστίγωμα με εγκαρτέρηση σε αυτή τη χώρα. Συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε ανίκανοι να αντιδράσουμε. Το γεγονός ότι σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι από την έκρηξη και τα σώματά τους δεν βρέθηκαν ποτέ είναι δευτερεύον. Η ΒΡ μετρά τα κέρδη της σε δισεκατομμύρια και αυτό είναι που μετράει. (...)

Ζούμε την πικρή πραγματικότητα του αμερικανικού παρόντος, όπου οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν παγιώσει μια ανίερη συμμαχία με τη μεγάλη κυβέρνηση ενάντια στα συμφέροντα των απλών Αμερικανών, που συνιστούν τη συντριπτική πλειονότητα. Η μεγάλη πλειονότητα των Αμερικανών δεν έχει πια καμιά σημασία. (...)

Το πετρέλαιο διαποτίζει και υπονομεύει το οικοσύστημα με τον ίδιο τρόπο που οι μεγάλες εταιρείες διαποτίζουν και υπονομεύουν το πολιτικό μας σύστημα, με ανάλογα σαρωτικά αποτελέσματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: