"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Δικηγόρος θανατοποινιτών

Του Γιώργου Αγγελόπουλου

«Η θανατική ποινή πρέπει να καταργηθεί. Αν είναι να τη διατηρήσουµε, τότε να καταργήσουµε την έφεση. Και αν ο κατηγορούµενος καταδικαστεί σε θάνατο, να τον εκτελεί η οικογένεια του θύµατος, παρουσία των δικαστών και των ενόρκων!»

«Διότι η θανατική ποινή βασίζεται στην επιθυµία για εκδίκηση», εξηγεί ο Ντέηβιντ Ντόου, δικηγόρος θανατοποινιτών. «Και αυτοί που επιθυµούν να εκδικηθούν, είναι η οικογένεια του θύµατος. Ας σπρώξουµε λοιπόν τη λογική αυτή ώς τα άκρα».

Ο Τεξανός Ντέηβιντ Ντόου έδωσε συνέντευξη στον ιστότοπο Rue89 µε την ευκαιρία της γαλλικής έκδοσης του βιβλίου του µε τίτλο «Αυτοβιογραφία µιας εκτέλεσης», στο οποίο αφηγείται ιστορίες εκτελέσεων από την πλευρά του δικηγόρου που υπερασπίζεται µελλοθανάτους. Η πρώτη φορά ήταν το 1989. Ενας άνδρας είχε ληστέψει ένα µικρό σελφ-σέρβις και κατά τη διαφυγή του είχε σκοτώσει ένα παιδί απαντώντας στα πυρά ενός φρουρού. Ο πρώτος δικηγόρος του αποκοιµιόταν στη διάρκεια των ακροάσεων… Ο Ντόου δεν κατάφερε να εµποδίσει την εκτέλεσή του, όµως συνέχισε να υπερασπίζεται θανατοποινίτες αναλαµβάνοντας τις εφέσεις τους και µένοντας κοντά τους ώς και λίγα λεπτά πριν από την ηλεκτρική καρέκλα ή την ένεση µε το δηλητήριο.

«Στην αρχή ήµουν αποστασιοποιηµένος, οι πελάτες µου δεν επηρέαζαν την οικογενειακή µου ζωή. Ηταν το πρώτο στάδιο», εξηγεί. «Το πρόβληµα είναι ότι κάθε φορά χάνεις. Αρα δεν είσαι καλός δικηγόρος. Τι µπορείς να κάνεις λοιπόν; Να στηρίξεις τον πελάτη σου. Αυτό είναι το δεύτερο στάδιο. Ελεγα στους πελάτες µου θα χάσουµε, θα εκτελεστείς. Οµως τι µπορώ να κάνω για σένα;. Ετσι βοήθησα κάποιον να παντρευτεί. Ενας άλλος δεν ήθελε να ενταφιαστεί στο κοιµητήριο της φυλακής, έτσι βρήκα χρήµατα για να ενταφιαστεί αλλού. Οµως καταλάβαινα πως τα νοµικά επιχειρήµατα των πελατών µου ήταν πραγµατικά και συνεπώς έπρεπε να είµαι ο δικηγόρος τους, όχι µόνον ένα στήριγµα. Και αυτό είναι το τρίτο στάδιο: η συµφιλίωση των δύο... Οταν επισκέπτοµαι έναν θανατοποινίτη, βλέπω έναν άνθρωπο ξεχασµένο απ όλους, που δεν έρχεται κανένας να τον δει και που βρίσκεται σε µια φυλακή στη µέση του πουθενά. Αυτό είναι το κίνητρό µου».

Για τον Ντόου, οι περισσότεροι πελάτες του είναι ένοχοι, όµως η θανατική ποινή πρέπει να καταργηθεί διότι η εφαρµογή της αποτελεί παροξυσµό εκδίκησης. Πιστεύει πως µέσα σε 15 χρόνια θα έχει σταµατήσει να εφαρµόζεται στις ΗΠΑ «επειδή είναι υπερβολικά ακριβή... Το να εκτελέσεις κάποιον κοστίζει ένα µε δύο εκατοµµύρια δολάρια περισσότερο από το να τον κρατήσεις ισόβια στη φυλακή».

Ο δικηγόρος λέει πως υποστήριξε τον Οµπάµα κατά την προεκλογική εκστρατεία, όµως «είναι ένας κεντρώος, δεν του αρέσει η σύγκρουση - αυτή είναι η µεγάλη αδυναµία του. Δεν θα πει τίποτε. Επειδή αυτός που θα θελήσει να καταργήσει τη θανατική ποινή στις ΗΠΑ, θα προκαλέσει µεγάλη µάχη

πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: