"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Διεφθαρμένοι και αθώοι

Της ΕΛΙΖΑΜΠΕΤΤΑΣ ΚΑΖΑΛΟΤΤΙ

Την αποφύγαμε, προς το παρόν τουλάχιστον, τη χρεοκοπία... Ωστόσο, μαζί με την ανάσα ανακούφισης για την προσωρινή αποτροπή του κινδύνου, ήλθαν και οι αναστεναγμοί για τα σκληρά μέτρα που ανακοινώθηκαν και συνοδεύουν το πακέτο στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Οπως όλα δείχνουν, τη λυπητερή θα την πληρώσει πάλι ο κοσμάκης και στο απυρόβλητο θα παραμείνουν για ακόμη μία φορά οι πραγματικοί υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάντια της χώρας.  Και δεν μιλάμε μόνο για τους πολιτικούς, που δεδομένα φέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, αλλά και για όσους ακολούθησαν το κακό τους παράδειγμα... Και πρόκειται για αρκετούς συμπατριώτες μας, που τα τελευταία χρόνια έκαναν τη λαμογιά τρόπο ζωής και τη διαφθορά μοναδικό ευαγγέλιο.

Βίλες εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων ανεγέρθηκαν εν μια νυκτί, αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας και της επαρχίας, τα σινιέ ρούχα έγιναν είδος ευρείας κατανάλωσης και το κινέζικο και το μπαλσάμικο εθνική τροφή. Οι δε χρυσές πιστωτικές κάρτες των τραπεζών μοιράστηκαν σαν στραγάλια και τις απολάμβαναν χωρίς μέτρο ορισμένοι φαντασμένοι Ελληνες. Η παραοικονομία γνώρισε πρωτοφανή άνθηση και το φακελάκι επίσης, και πολλοί χόρεψαν στον ρυθμό της ψευτοευημερίας.

Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα μιας έρευνας της Μη Κυβερνητικης Οργάνωσης Transparency International, που έπεσε πρόσφατα στην αντίληψή μας. Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι Ελληνες πολίτες πλήρωσαν πέρσι κοντά 800 εκατομμύρια ευρώ σε φακελάκια (το 5% περισσότερα από το 2008) για να βοηθήσουν τις προσωπικές τους υποθέσεις στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, οι Ελληνες δαπάνησαν το 2009 μέσο όρο 1.335 ευρώ ο καθένας για να «βοηθήσουν» τις υποθέσεις τους στο δημόσιο τομέα και 1.671 στον ιδιωτικό. Και στις δύο περιπτώσεις, στην πρώτη θέση όσων λαδώθηκαν βρίσκονται εργαζόμενοι σε νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, στον δημόσιο τομέα, όπου το 2009 δαπανήθηκαν για φακελάκια 462 εκατομμύρια ευρώ, οι νοσοκομειακές υπηρεσίες απορρόφησαν το 33,5% των δαπανών, ενώ ακολουθούν στη λίστα της διαφθοράς οι Πολεοδομίες και η Εφορία. Στον ιδιωτικό τομέα με δαπάνες ύψους 325 εκατομμυρίων ευρώ για γρηγορόσημα, στην πρώτη θέση βρίσκονται πάντα τα νοσοκομεία, με 15,9% ακολουθούν οι τράπεζες και τα νομικά γραφεία. Τα στοιχεία της Trasparency International συμπίπτουν με εκείνα του Συνηγόρου του Πολίτη, που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Ιούνιο.

Σύμφωνα με αυτά, οι πλέον διεφθαρμένοι στη χώρα μας είναι οι γιατροί και ακολουθούν οι υπάλληλοι της Πολεοδομίας.

Εν συντομία, το βάλαμε και εμείς το χεράκι μας για να βγάλουμε τα μάτια μας...

Ζήσαμε μια παρατεταμένη εφηβεία στις πλάτες των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των μεροκαματιάρηδων και όλων των τίμιων συμπολιτών μας. Οσοι ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες είναι και οι μόνοι που δικαιούνται σήμερα να εκφράσουν την οργή τους και να κατεβούν στους δρόμους...

Οι υπόλοιποι, καλό θα ήταν να ενηλικιωθούν επιτέλους, να απογαλακτιστούν από το κράτος-πατέρα και αφέντη και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε χειραφετημένοι πλέον στο μέλλον να είναι σε θέση, με άλλα κριτήρια, να επιλέξουν την ηγεσία τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: