"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Οδηγίες προς Ελληνες

Του ΑΛΕΚΟΥ ΦΑΣΙΑΝΟΥ

Οταν αρρωσταίνουμε, πολλές φορές συμβαίνει αυτό εξαιτίας κακής διαβίωσης. Ετσι και τώρα ακόμα διαβιώσαμε άσχημα και ασύδοτα. Και το ίδιο έχει συμβεί με τις κυβερνήσεις που πέρασαν κατά διαστήματα. Αλλά συντελέσαμε κι εμείς με τον τρόπο που διαχειριστήκαμε τη ζωή μας και το χρήμα. Γιατί, κατά τη γνώμη μου, η κρίση ήταν πριν. Οταν χαλάγαμε χρήματα αφειδώς για να αγοράζουμε πράγματα, ή παίρναμε εορτοδάνεια, διακοποδάνεια. Οι τράπεζες μάς ενοχλούσαν και μας τηλεφωνούσαν λέγοντας: «Ελάτε να σας δώσουμε δάνεια» Αγοράζαμε πολλά πράγματα εισαγόμενα, που δεν τα είχαμε και τόσο ανάγκη.

Παλιά δεν τρώγαμε σολομό και τώρα όλα τα σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα. Αυτοκίνητα εισάγουμε, τίποτα δεν φτιάχνουμε. Μόνο ελιές και λάδι. Και ο τουρισμός πάει αλλού. Εκεί που είναι πιο φτηνά. Για να ξεπεράσουμε την κρίση τη σημερινή, πρέπει να ελαττώσουμε την προσωπική μας κατανάλωση, να πάψουμε να αγοράζουμε σαν τρελοί, νομίζοντας ότι είναι το «αγοράζειν» ύψιστο δικαίωμά μας. Οταν δείτε στο Παρίσι γυναίκες με τέσσερις χάρτινες μεγάλες σακούλες, είναι Ελληνίδες που ήρθαν να ασκήσουν τα αγοραστικά τους δικαιώματα.

Ας σκεφτούμε λίγο, δεν είναι ντροπή να κάνουμε οικονομία. Ας κρατήσουμε και λίγα χρήματα στην πάντα. Να μην αγοράζουμε μη αναγκαία πράγματα. Να μην παίρνουμε και να συσσωρεύουμε παπούτσια στην ντουλάπα μας.

Επίσης τα ρούχα, ας τα αγοράζουμε όταν μας χαλάσουν. Οχι επειδή άλλαξε η μόδα. Και στο φαγητό, να τρώμε αυτό που χρειάζεται. Είδατε πόσοι τόνοι φαγητών πετιούνται στα σκουπίδια; Περισσότερα είναι τα φαγώσιμα παρά τα άλλα απορρίμματα.

Πρέπει να σκεφτούμε με τη λογική μας και όχι με την τρελή θέλησή μας. Να περπατάμε, όχι μόνο να ξοδεύουμε βενζίνη και να τρέχουμε με ρόδες. Μόνο όταν χρειάζεται. Δεν είναι απλοϊκό αυτό που λέω, αλλά απλές αλήθειες που η σημερινή μας ζωή μάς έκανε να τις θεωρούμε απλοϊκές. Γιατί η ζωή μας δεν είναι μόνο για την ευχαρίστηση και τη φαιδρότητα, αλλά είναι πολύτιμη και πρέπει να τη διαφυλάξουμε ηθικά και με υψηλές αξίες. Μηδέν άγαν, μέτρον άριστον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: