"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Δικαιοσύνη - Διαφθορά: 0 - 450

Της Σίλας Αλεξίου

ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ο γενικός επιθεωρητής Δηµόσιας Διοίκησης, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν έπεσε από τα σύννεφα. Υπηρέτησε πολλά χρόνια τη Δικαιοσύνη ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής και ασφαλώς δεν εξεπλάγη όταν πληροφορήθηκε ότι την τελευταία εξαετία δεν έχει εκκαθαριστεί δικαστικά ούτε µία από τις 450 σηµαντικές υποθέσεις εις βάρος επίορκων κρατικών λειτουργών για χρηµατισµό, διαφθορά και άλλες παράνοµες δραστηριότητες.

Και όταν στον επόµενο απολογισµό καταλήξει στην ίδια θλιβερή διαπίστωση, πάλι δεν θα εκπλαγεί.

Το καθεστώς ατιµωρησίας, αρνησιδικίας ή όπως αλλιώς µπορεί να χαρακτηριστεί το αποτέλεσµα της βραδύτητας της Δικαιοσύνης, που ακυρώνει το έργο των ελεγκτικών µηχανισµών (όταν αποφασίζουν κι αυτοί να δικαιώσουν τον ρόλο τους), θα είναι πάλι εκεί. Ενθαρρύνοντας τη διαφθορά, από τη µια πλευρά, εντείνοντας τη δυσπιστία του πολίτη, από την άλλη.

Ευνόητο είναι λοιπόν ότι όσα µέτρα και αν ληφθούν υπέρ της διαφάνειας στον δηµόσιο βίο, αν δεν επιταχυνθεί η απονοµή της Δικαιοσύνης, ουδείς θα νιώσει να απειλείται. Με σηµαία την παραγραφή - για τους υπουργούς συνταγµατικά κατοχυρωµένη, για τους απλούς θνητούς σφόδρα πιθανή - οι κάθε κατηγορίας επίορκοι θα εξακολουθήσουν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλά. Και άσε το ΔΝΤ να χτυπιέται!

Τα περιθώρια όµως στένεψαν πολύ. Και η ελληνική κοινωνία δεν έχει άλλη ανοχή στην ατιµωρησία.

Στις κρίσιµες αυτές µέρες που ο Ελληνας καλείται να θυσιαστεί για να ισοσταθµίσει το δηµοσιονοµικό έλλειµµα, αιτία του οποίου εν πολλοίς είναι η συσσώρευση της διαφθοράς, έρχεται στο προσκήνιο πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη αναδιάρθρωσης των µηχανισµών της Δικαιοσύνης. Με βαθιές τοµές. Μπορεί να πονέσουν. Οµως εδώ που φτάσαµε δεν γίνεται διαφορετικά. Πρέπει κάποτε να µπει κάθε κατεργάρης στη θέση του. Και να το γνωρίζει εκ των προτέρων. Κυρίως όµως πρέπει να καλλιεργηθεί στον πολίτη αυτής της χώρας η εµπιστοσύνη στην απονοµή της δικαιοσύνης. Η βεβαιότητα ότι οι παρανοµίες πληρώνονται.

Το βάρος εν προκειµένω πέφτει στους ώµους του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη, ο οποίος έχει ήδη στα χέρια του τις ρηξικέλευθες προτάσεις των νοµοπαρασκευαστικών επιτροπών.
Ας τολµήσει!

πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: