"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο νόμος της υποτροπής

Ε-Ξ-Α-Ι-Ρ-Ε-Τ-Ι-Κ-Ο
Toυ ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗ
«Η αρρώστια ήταν η μόνη μας υγεία»
Θυμάσαι αυτόν τον στίχο; Θυμάσαι εκείνη τη χώρα; Τη χώρα που σκορπιζόταν πρώτο-τραπέζι-πίστα, ενώ την έτρωγαν υποβρυχίως τα ελλείμματα. Που εξαπατούσε εαυτήν και εταίρους πειράζοντας τους αριθμούς. 
Ηταν μια χώρα ντοπαρισμένη, στην οποία ψήφισες πριν από δυο χρόνια. Τη θυμάσαι;
Σου άρεσε εκείνη η χώρα; Σου άρεσε η δημοκρατία της; Η διαφάνειά της; Οι υπηρεσίες της; Σε έκανε περήφανο εκείνη η χώρα που δανειζόταν μέχρι που δεν βρισκόταν πια κανείς να τη δανείσει;
Δεν πάμε μακριά. Δυόμισι χρόνια πίσω πάμε. Δυο Μνημόνια πριν.  
Το θυμάσαι: τη χώρα δεν τη χάλασε ούτε ο Τόμσεν, ούτε η Μέρκελ, ούτε οι χιλιοτραγουδισμένες «παθογένειες του καπιταλισμού».  
Το θυμάσαι: πριν χρειαστεί να συνθηκολογήσει, η χώρα ήταν χαλασμένη.

Υπογράψαμε Μνημόνια, με όρους αιματηρούς, με όρους αυτονόητους. Ομως με τον εαυτό μας δεν έχουμε έρθει ακόμη σε συμφωνία. Δεν έχουμε σκεφτεί ότι στα τριάντα επτά χρόνια π.Μ. - πριν από το Μνημόνιο - κανέναν δανειστή δεν υπέμεινε ο άτεγκτός μας τράχηλος, κανέναν δυνάστη. Φοροφυγάδες και φορολογούμενοι, βυσματωμένοι κι άνεργοι, απέχοντες και ψηφοφόροι τη χώρα τη χαλάσαμε εμείς. Εμείς, χωρίς κηδεμόνες.
Μην πας μακριά. Μην πιέζεις τη μνήμη σου. Μην το σκεφτείς πολύ. Ακου αυτούς που πουλάνε τζάμπα ευημερία, εθνικό κλέος και πετρελαϊκά θαύματα. Ακου τους όψιμους συνοδοιπόρους τους, που φαντασιώνονται ότι θα μπουν στο Μαξίμου ως οχλοβοσκοί, «με τον λαό στους δρόμους».
Μην πας μακριά. Πήγαινε πίσω ολοταχώς. Πήγαινε νοτίως και ανατολικώς, εκτός Ευρώπης. Να ξαναζήσεις αυτό που ξέχασες
Θυμάσαι; Αυτή είναι και η διάγνωση: «Η αρρώστια μας πρέπει να επιδεινωθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: