"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ: Ο ναύτης και η νοσοκόμα απέκτησαν ονοματεπώνυμο

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Είναι το πιο... μακρύ φιλί στην ιστορία: 67 χρόνια πέρασαν, όμως το μυστήριο τού «The Kiss» είναι ακόμη αδιαπέραστο. Ο λόγος για τη διάσημη πλέον φωτογραφία που εικονίζει έναν ναύτη να αρπάζει από τη μέση και να φιλάει μια νοσοκόμα με φόντο την Τάιμς Σκουέρ.
 
Είναι 14 Αυγούστου 1945 και το ραδιόφωνο έχει μόλις ανακοινώσει στον κόσμο ότι ο πόλεμος τελείωσε: η Ιαπωνία παραδόθηκε. Στη Νέα Υόρκη, ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους και πανηγυρίζει. «Στο άκουσμα αυτής της ανακοίνωσης», λέει σήμερα ο Τζορτζ Καλντορίζι, ένας από τους δύο συγγραφείς του «The Kissing Sailor» (Ο ναύτης που φιλούσε), του βιβλίου που υποστηρίζει ότι λύνει το μυστήριο του άγνωστου ναύτη, «εκείνος αποφάσισε να φιλήσει την πρώτη νοσοκόμα που θα συναντούσε»
 
Εντάξει, ποιος είναι όμως;
 
Οι συγγραφείς δεν έχουν αμφιβολίες: ο «kissing sailor», ο ναύτης που φιλάει, έχει όνομα και επίθετο, είναι ο Τζορτζ Μεντόνσα, σήμερα συνταξιούχος στο Ρόουντ Αϊλαντ. Αυτός είναι ο ναύτης που απαθανατίσθηκε από τον θρυλικό φωτορεπόρτερ Αλφρεντ Αϊζενστατ. 
 
Ποιες αποδείξεις έχουν όμως γι' αυτό ο Καλντορίζι, πρώην πιλότος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, και ο ιστορικός Λόρενς Βέρια;
 
Πάνω από 30 χρόνια αφότου τραβήχτηκε η φωτογραφία, το 1979, ο Αϊζενστατ διάβασε με συγκίνηση την επιστολή μιας κάποιας Ιντιθ Σέιν που ρωτούσε αν μπορούσε να είχε ένα αντίγραφο της φωτογραφίας «επειδή αυτό το κορίτσι είμαι εγώ», εξηγούσε
 
Ο φωτογράφος αποφάσισε να την συναντήσει. Και αποδέχθηκε την καθυστερημένη αυτή «αναγνώριση» έπειτα από ένα διακριτικό βλέμμα στο μοναδικό μέρος του σώματός της που φαινόταν καλά στη φωτογραφία: τις γάμπες. Ωστόσο, παρά τις ευλογίες του Αϊζενστατ η Ιντιθ πέθανε πριν από δύο χρόνια χωρίς αυτή τη συμβολική αναγνώριση. Και εδώ η ιστορία μπερδεύεται με ένα θρίλερ μέσα στο θρίλερ.
 
Οταν εντοπίστηκε η Ιντιθ Σέιν, το «Life» απηύθυνε έκκληση να εμφανιστεί και ο άγνωστος ναύτης. Εμφανίσθηκαν πολλοί, ανάμεσά τους και ο Τζορτζ Μεντόνσα. Εμφανίσθηκε επίσης η Γκρέτα Φρίντμαν, η οποία έχει, σύμφωνα με το νέο βιβλίο, περισσότερες πιθανότητες να είναι η νοσοκόμα της περίφημης φωτογραφίας. Ετσι το «Life» αποφάσισε να αναγνωρίσει την καλή πίστη όλων: εκείνη την ημέρα, εκατοντάδες άνθρωποι αγκαλιάστηκαν στην Τάιμς Σκουέρ και ποιος ξέρει πόσοι πίστευαν ότι είναι πράγματι αυτοί στη φωτογραφία. Ομως ο Τζορτζ δεν ικανοποιήθηκε από τη σολομώντεια λύση του περιοδικού και προσέφυγε εναντίον του ζητώντας να αναγνωριστούν τα δικαιώματά του στην εικόνα.
 
Το βιβλίο των δύο ερευνητών συγκεντρώνει τις αποδείξεις του γερο-ναύτη. Και επικαλείται ως μάρτυρα τη σύζυγό του, Ρίτα, τη γυναίκα που φαίνεται πίσω από το ζευγάρι στη φωτογραφία. Ηταν η υπομονετική αρραβωνιαστικιά εκείνου του ναύτη που για να γιορτάσει το τέλος του πολέμου φιλούσε τις κοπέλες δεξιά κι αριστερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: