"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: "Επίκεντρο εξελίξεων στην νέα Μέση Ανατολή που γεννιέται"

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ανέπτυξε στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης την πολιτική που εφαρμόζει η τουρκική κυβέρνηση στο ζήτημα της Συρίας – προφανώς σε μια προσπάθεια να αποσαφηνιστούν οι γκρίζες ζώνες.

 Συνοπτικά ο κ. Νταβούτογλου είπε, μεταξύ άλλων: «Η φωνή της ανθρώπινης συνείδησης σε αυτά που συμβαίνουν στη Συρία είναι το ΑΚΡ. Η Τουρκία από τώρα και στο εξής κινεί τα νήματα αλλαγής στη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία αντιμετωπίζεται όχι μόνο ως φίλη και αδελφή χώρα, αλλά και σαν μια οντότητα που μπορεί να καθορίσει το μέλλον της περιοχής. Αυτή είναι η αποστολή μας. Την εκτελέσαμε με τον καλύτερο τρόπο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Καλούμε αυτούς που μας επικρίνουν να περπατήσουν στους δρόμους του Καϊρου, της Βηρυτού, της Λιβύης και να ρωτήσουν  τους πολίτες τι σκέπτονται για την πολιτική της Τουρκίας στη Συρία πριν σας απαντήσουν, θα σας αγκαλιάσουν, για να σας εκφράσουν με αυτό τον τρόπο την ευγνωμοσύνη τους για την αξιοπρεπή πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία. Είναι φυσικό, αυτοί που υποστηρίζουν τις στρατιωτικές επεμβάσεις στην Τουρκία να υπερασπίζονται τη δικτατορία των μειοψηφιών. Τα 74 εκ. Τούρκων βρίσκονται στο πλευρό της Συρίας.  Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί γύρω από την Τουρκία μια ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Εργαζόμαστε για να παρεμποδίσουμε τον εμφύλιο πόλεμο και το χάος που θα προκληθεί από τις θρησκευτικές συγκρούσεις».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι γεννιέται μια νέα Μέση Ανατολή και η Τουρκία βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Όπως ήταν φυσικό ο κ. Νταβούτογλου δέχθηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την απορία  που εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός  εκπρόσωπος του ΜΗΡ  (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης )κ. Μεχμέτ Σαντίρ, ο οποίος  αναρωτήθηκε αν αυτή ήταν ενημέρωση για την ασκούμενη εξωτερική πολιτική ή εξύβριση όσων διαφωνούν με τις απόψεις του ΑΚΡ.
Σκληρή ήταν και η κριτική του βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος κ . Κορουτούρκ, ο οποίος χαρακτήρισε φιάσκο την πολιτική που ασκείται στη Συρία. 

Η αντίληψη ότι η Τουρκία υποστηρίζει μια στρατιωτική επέμβαση σε αραβικό έδαφος, σε συνδυασμός με το όραμα του Νέο-Οθωμανισμούοδηγεί τη χώρα σε πλήρες αδιέξοδο.

Ο κ. Κορουτούρκ αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για το λαό της Συρίας και αδιαφορεί για το λαό του Σουδάν; Μήπως αυτοί που ζουν στο Σουδάν δεν είναι άνθρωποι;

Με την πολιτική του ΑΚΡ, τόνισε ο κ. Κορουτούρκ, η Τουρκία κατάντησε αναξιόπιστη και άφιλη χώρα. Γυρίζει την πλάτη σε αυτόν που αποκαλούσε χθες αδελφό και πηγαίνει όπου φυσάει ο άνεμος.


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: