"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Στην ουρά για... προτεραιότητα

Της Σίλας Αλεξίου

ΠΟΤΙΛΙΑΡΙΣΜΑ. ΑΛΛΟΙ βιάζονται, κορνάρουν, αγανακτούν. Αλλοι πάλι βρίσκουν ευκαιρία να χαλαρώσουν. Οσο αργότερα φτάσουν τόσο καλύτερα. Προφανώς αυτή είναι η εικόνα των δρόµων στις ώρες αιχµής.

Αλλά δεν απέχει καθόλου από την εικόνα της Δικαιοσύνης σε µόνιµη βάση. Χιλιάδες υποθέσεις, που αντιστοιχούν σε πολλαπλάσιους ενδιαφεροµένους, περιµένουν σε µια ατελείωτη ουρά. Για κάποιους διαδίκους, αυτή η ατέρµονη αναµονή ισοδυναµεί µε αργό θάνατο. Επιθυµούν διακαώς να ξεµπερδέψουν. Νικώντας ή χάνοντας. Να βγουν από τον βάλτο. Για πολλούς, αντιθέτως, ο βάλτος αποτελεί κρυψώνα, η βραδύτητα δώρο Θεού και ο χρόνος... χρήµα.

«Οσοι έκλεψαν θα πληρώσουν», διαβεβαιώνει τους άφωνους από τα σκληρά µέτρα πολίτες ο Πρωθυπουργός.

Πότε; «Αµέσως», απαντά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και δίνει εντολή στους κατά τόπους εισαγγελείς να εντοπίσουν ανάµεσα στις... µποτιλιαρισµένες δικογραφίες εκείνες που περιλαµβάνουν εγκλήµατα εις βάρος του δηµοσίου χρήµατος. Να λύσουν δηλαδή έναν γρίφο, ψάχνοντας στα άδυτα των στοιβαγµένων δικογραφιών, σε αραχνιασµένα ίσως ντουλάπια, σε φωριαµούς, σε κλειδωµένα συρτάρια ή ακόµη και σε σκοτεινές αποθήκες, όπου κανείς δεν έχει το κουράγιο να µπει. Και αφού τις βρουν, να τις διεκπεραιώσουν κατά προτεραιότητα.

Λαµβάνοντας υπόψη τις οµοιότητες µεταξύ της φρακαρισµένης Δικαιοσύνης και των µποτιλιαρισµένων εθνικών οδών σε επιστροφή τριηµέρου, ας αντιπαραβάλλουµε το εγχείρηµα. Από τα οχήµατα που αποτελούν την ουρά χιλιοµέτρων, να επιλεγούν ορισµένα µε κάποιο κριτήριο (ηλικίας οδηγού, αριθµού επιβατών ή άλλων αναγκών) και µε ένα σφύριγµα του τροχονόµου να προηγηθούν.

Να πάνε πού; Να φύγουν προς ποια κατεύθυνση αν δεν ανοίξει ο δρόµος; Θα κολλήσουν παρακάτω. Αυτό ακριβώς θα συµβεί και µε τις αµαρτωλές δικογραφίες. Θα αναζητηθούν από τους εισαγγελείς που πήραν την εντολή του κ. Τέντε. Και ίσως να βρεθεί ένας αριθµός υποθέσεων σε εύλογο (;) χρόνο. Και ας υποθέσουµε ακόµη ότι οι αρµόδιοι δικαστικοί λειτουργοί θα κινήσουν τις απαιτούµενες διαδικασίες. Σπρώχνοντας και παρα κάµπτοντας τους προηγούµενους που δεν είχαν την... τύχη να εµπλακούν σε υπόθεση διαφθοράς. Μέχρι πότε;

Κάπου θα κολλήσουν. Κάποτε η εντολή θα ξεχαστεί. Κάποιοι θα αρνηθούν να... κάνουν στην άκρη για να περάσουν οι «ευνοούµενοι». Και τότε η... κίνηση θα ξαναβρεί τους συνήθεις ρυθµούς της. Εκτός αν ανοίξει ο δρόµος για όλους...

πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: