"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Αθήνα, Λονδίνο. Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά...

«Ζητούνται δάσκαλοι με πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας, ένας για πρώτη κι ένας για πέμπτη τάξη που να μπορούν να κατανοήσουν τις ανάγκες του σχολείου μας και να κάνουν το μάθημα διασκεδαστικό. Εδώ θα βρουν μια εργατική και έμπειρη ομάδα εκπαιδευτικών και γονιών που θα τους υποστηρίξει και θα τους ενθαρρύνει, μαθητές ευγενικούς, υπεύθυνους, διψασμένους για μάθηση».

Η αγγελία είναι πραγματική αλλά δεν έχει, φυσικά, καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα. Προέρχεται από Δημοτικό Σχολείο στο Waltham Forest, στο ανατολικό Λονδίνο.

Εφημερίδα με αγγελίες σαν κι αυτή, είναι ένας από τους τρόπους για να αναζητήσει εργασία ένας δάσκαλος ή ένας καθηγητής ανεξαρτήτως ειδικότητας κι ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας. Ενας άλλος τρόπος είναι να στείλει αίτηση με το βιογραφικό του και τα προσόντα του σε κάποιο σχολείο.

Το επόμενο βήμα, εάν ο ενδιαφερόμενος βρει ανταπόκριση, είναι να τον καλέσουν στο σχολείο για να τον αξιολογήσουν. Αφού τον ξεναγήσουν στους χώρους του σχολείου, καλείται να δώσει συνέντευξη ενώπιον μιας τριμελούς επιτροπής. Ο ένας εκπροσωπεί την τοπική κοινωνία, ο δεύτερος τους γονείς του σχολείου και ο τρίτος τους εκπαιδευτικούς.

Εφόσον περάσει με επιτυχία το τεστ της συνέντευξης, που δεν αμφισβητείται από κανέναν, υπογράφει ετήσιο συμβόλαιο για την πρώτη χρονιά, το οποίο στη συνέχεια ανανεώνει, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, για 3 ή 4 χρόνια. Οι αποδοχές του είναι διπλάσιες από τις αντίστοιχες του Ελληνα εκπαιδευτικού αλλά το ωράριό του είναι, με επιεικέστερους όρους, εξαντλητικό. Μέχρι τις 3.30 το μεσημέρι είναι απασχολημένος με τη διδασκαλία και μετά, μέχρι τις 5.30 το απόγευμα, συμμετέχει σε ομάδες δραστηριοτήτων. Οσοι φεύγουν στις 3.30 λέγονται part-timers και αμείβονται λιγότερο.

Ανάμεσα στα καθήκοντά του είναι να κάνει καθημερινά γραπτή αναφορά στον διευθυντή του σχολείου για το πρόγραμμα της τάξης, αντίστοιχη αναφορά για το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας, προγραμματισμό της εβδομάδας και του κάθε τριμήνου.

Πρόκειται φυσικά για ένα αποκεντρωμένο σύστημα διδασκαλίας, όπου ο κάθε εκπαιδευτικός έχει μεγάλη ευχέρεια της ύλης που θα διδάξει. Για κάθε γνωστικό αντικείμενο μπορεί να επιλέξει από 4 θεματικές ενότητες. Μία φορά τον χρόνο, χωρίς προειδοποίηση, οι μαθητές των σχολείων της κάθε περιφέρειας δίνουν κοινές εξετάσεις κι ανάλογα με την απόδοσή τους βαθμολογείται και κατατάσσεται σε λίστα απόδοσης και το σχολείο τους.

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: