"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Μωρά... καπνιστές

Η αντικαπνιστική εκστρατεία δεν αποδίδει ακόμη στη μακρινή Ινδονησία, όπου ακόμη και τα... μωρά καπνίζουν. Οταν τα συνομήλικά τους παιδιά στη Δύση ησυχάζουν με πιπίλα, εκείνα θέλουν τσιγάρο κι αν δεν το πάρουν ξεσπούν σε γοερά κλάματα.

Δημοσιογράφος του Ασοσιέιτεντ Πρες έγινε μάρτυρας ενός τέτοιου περιστατικού στη Σουμάτρα της Ινδονησίας, με πρωταγωνιστή ένα πιτσιρίκι μόλις δύο ετών, το οποίο σύμφωνα με τα λεγόμενα του πατέρα του καπνίζει από 18 μηνών! Και μπορεί το συγκεκριμένο παιδάκι να μην είναι ακριβώς ο κανόνας, αλλά τα στοιχεία της αρμόδιας στατιστικής υπηρεσίας στη χώρα, αποτελούν αδιαμφισβήτητο μάρτυρα μιας πραγματικότητας: το 25% των παιδιών, ηλικίας από 3 έως 15 ετών έχουν δοκιμάσει τσιγάρο και το 3,2% είναι τακτικοί καπνιστές.

Επιπλέον, το ποσοστό των παιδιών, ηλικίας από 5-9 ετών, που ανάβει τσιγάρο αυξήθηκε από 0,4% το 2001 σε 2,8% το 2004, σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία και ποιος ξέρει πού βρίσκεται σήμερα. Κάποιοι φωνάζουν και εκεί για την ανάγκη λήψης μέτρων, έστω για την προστασία των μικρών παιδιών, αλλά προς το παρόν εις μάτην.

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

Chr είπε...

Η ΜΚΟ Nosmoke.gr στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαϊου 6:00 το απόγευμα οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή με σκοπό την εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς Δημόσιους Χώρους. http://nosmoke.gr/