"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Εικόνες Αργεντινής του 2001 στην Αθήνα του 2010

Εικόνες Αργεντινής του 2001 Την Αργεντινή του 2001, όταν η χρεοκοπία της χώρας πυροδότησε βία στους δρόμους του Μπουένος Άιρες, θυμίζουν οι εικόνες από την Αθήνα που έκαναν το γύρο του κόσμου, δήλωσε η πρόεδρος της Αργεντινής, Cristina Fernandez de Kirchner.

«Αυτές οι εικόνες που βλέπουμε στην τηλεόραση μοιάζουν πολύ με εκείνες του 2001», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας της. Υπενθυμίζεται ότι το 2001 η Αργεντινή κήρυξε παύση πληρωμών σε χρέος ύψους 95 δισ. δολαρίων, παρότι είχε εισέλθει σε πρόγραμμα του ΔΝΤ από το 1998.

Μάλιστα, όπως κατήγγειλε η Fernandez, η συνταγή της λιτότητας που εφαρμόζουν το ΔΝΤ και η ΕΕ στην Ελλάδα είναι σχεδόν όμοια με εκείνη που είχαν επιβάλλει και στην Αργεντινή. «Οι διεθνείς πιστωτές, αυτοί που εξακολουθούν να προτείνουν τις ίδιες ξεπερασμένες συνταγές, δεν έχουν καταλάβει ακόμα τι συμβαίνει στον κόσμο», είπε.

Στις 20 Δεκεμβρίου του 2001, την ημέρα που ο τότε πρόεδρος της Αργεντινής Fernando de la Rua παραιτήθηκε, χιλιάδες διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στην αστυνομία, η οποία απάντησε με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Τρία άτομα σκοτώθηκαν στην Plaza de Mayo, έξω από το προεδρικό μέγαρο. Άλλα 16 άτομα είχαν σκοτωθεί σε διάφορα άλλα σημεία της χώρας, ενώ ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε τις επόμενες ημέρες.

Η Αργεντινή άλλαξε πέντε προέδρους σε δύο εβδομάδες, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούσαν να πάρουν τον έλεγχο της κατάστασης.

ΠΗΓΗ ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: